Počasí dnes14 °C, zítra12 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Fakultní nemocnice v Plzni jako první v republice přichází s unikátním projektem Rodinného dobrovolnictví

Dobrovolnictví má ve FN Plzeň dlouholetou tradici, ale rodinné dobrovolnictví je naprostou novinkou. Cílem je, aby osamělí pacienti měli aspoň na chvilku společnost. V rámci tuzemských nemocnic se dokonce jedná o vůbec první takovýto projekt. Zapojit se do něj mohou páry i celé rodiny, které chtějí trávit čas smysluplně. Zájem o projekt mají především senioři, ale v obdobné situaci se bohužel nachází i někteří dětští pacienti.

„Rodinné dobrovolnictví je nápad, který nosím v hlavě již několik let. Princip je velmi jednoduchý. Řada seniorů a hospitalizovaných dětí ve fakultní nemocnici trpí sociální izolací a nemají osobu blízkou, jež by je v době nemoci navštěvovala. Na druhou stranu řada rodin s dětmi hledá smysluplné využití volného času,“ popisuje autorka myšlenky Rodinného dobrovolnictví Andrea Mašínová, náměstkyně pro ošetřovatelskou péči FN Plzeň.

„Zájem vnímáme hlavně u pacientů právě v seniorském věku, postrádajících své blízké, kteří by za nimi docházeli. V obdobné situaci se občas bohužel nacházejí i někteří dětští pacienti,“ podotkla mluvčí nemocnice Gabriela Levorová.

Během návštěv si mohou dobrovolníci s pacienty povídat, hrát stolní hry nebo si číst. Ti mobilnější mohou vyrazit i na krátkou procházku v areálu nemocnice. „Během těchto společně trávených okamžiků mohou vznikat nová přátelství a s tím spojený rozvoj mezigenerační empatie. Budeme velice rádi, pokud naše výzva zaujme. V případě zájmu o zapojení do projektu je k dispozici koordinátor dobrovolníků ve FN Plzeň na tel. čísle 722 963 069 a to každý pracovní den 7:00–15:30 hod,“ dodala Gabriela Levorová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Fakultní nemocnice Plzeň

Štítky dobrovolnictví, rodinné dobrovolnictví, FN Plzeň, osamělí pacienti, návštěvy u pacientů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fakultní nemocnice v Plzni jako první v republice přichází s unikátním projektem Rodinného dobrovolnictví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.