Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Sobota 14. září 2024  |  Svátek má Radka
Bez reklam

Fakultní nemocnice nakoupí přístroje za desítky milionů, nejdražší bude robot na rehabilitaci chůze

Fakultní nemocnice Plzeň nakoupí moderní rehabilitační přístroje za 54,5 milionu korun. Pořídí je díky evropské dotaci. Nové vybavení dostane oddělení léčebné rehabilitační péče, kde se starají o pacienty po kritických stavech. Nejnákladnější bude robotický systém pro rehabilitaci chůze za 20,6 milionu korun.

„Přístroje, které díky podpoře z evropských fondů budeme moci pořídit, představují revoluční pokrok v oblasti rehabilitace a pomáhají pacientům zlepšit pohyblivost, funkci a celkovou kvalitu života. Modernizace a rozšíření tohoto vybavení a technologií bylo nutné, abychom mohli efektivněji reagovat na nové léčebné postupy a potřeby našich pacientů,“ popisuje ředitel FN Plzeň Václav Šimánek.

Obnova a modernizace pracovišť léčebně rehabilitační péče pro pacienty po kritických stavech přijde na 54,5 milionu korun, dotace EU pokryje 45 milionů, zbytek dá nemocnice z vlastních zdrojů. Všechny přístroje chce pořídit do konce února 2025.

V Zambii jsme operovali vrtačkou z hobbymarketu, říká plzeňský lékař k jedné z mnoha misí

Už osm let jezdí na zahraniční mise Pavel Korpa z Kliniky ortopedie a traumatologie pohybového ústrojí Fakultní nemocnice Plzeň. Spolu s kolegy z humanitárního programu MEDEVAC navštěvují místa, kde potřebná pomoc chybí. Pracoval už v Jordánsku,...

 

Nejnákladnější bude robotický systém pro rehabilitaci chůze za 20,6 milionu korun, který umožní pacientům s poruchami pohybu dolních končetin co nejvěrněji kopírovat stereotyp chůze. „Nemocnice získá také například motodlahy pro kolenní a kyčelní kloub, které využijí lidé po operacích a traumatech dolních končetin i lidé s neurologickými onemocněními, ramenní motodlahy pro terapii po úrazech, operacích i po cévní mozkové příhodě a také motomedy, které simulovanou jízdou na kole pomáhají aktivovat zbytkovou svalovou sílu,“ přiblížila mluvčí nemocnice Gabriela Levorová.

Novinkou bude také elektrostimulační přístroj pro terapii polykání. Vhodný je pro děti i dospělé s poruchou polykání. Posílí jim svaly na krku a tvářích. Na seznamu pořizované techniky je rovněž robotický systém pro ergoterapii horních končetin, přístroj pro terapii kognitivních a motorických funkcí, chodník pro analýzu chůze, antigravitační trenažér chůze a další vybavení.

„Projekt zvýší nejen kvalitu rehabilitace, protože pacienti získají tu nejmodernější a individuálně přizpůsobenou péči, ale také vzroste její kapacita a sníží se čekací doby. Rehabilitační péče pak bude dostupnější více lidem,“ dodal ředitel.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením FN Plzeň

Štítky Fakultní nemocnice Plzeň, nákup přístrojů, rehabilitační oddělení, robot, moderní vybavení, vybavení nemocnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fakultní nemocnice nakoupí přístroje za desítky milionů, nejdražší bude robot na rehabilitaci chůze  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.