Počasí dnes30 °C, zítra20 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Virtuální realita pomáhá onkologickým i psychiatrickým pacientům, nejvíce ji využívá Fakultní nemocnice Plzeň

Lidé, které trápí bolesti a problémy s pohybem horních končetin, mohou ke cvičení využívat virtuální realitu z dílny plzeňské firmy VR Medical. Tento doplněk k rehabilitačnímu cvičení hojně využívá Fakultní nemocnice v Plzni, která jej plánuje rozšířit i na další kliniky. V praxi to funguje jednoduše. Pacient se během chvilky přenese do virtuálního světa, kde hraje jednoduché hry.

S plzeňskou firmou začala nemocnice spolupracovat při pandemii koronaviru v roce 2020. Jako první vznikly aplikace pro výuku lékařů a zdravotníků v používání osobních ochranných prostředků. Brzy se ale speciální brýle a ovladače dostaly i k pacientům.

Dnes virtuální realita pomáhá například neurologickým pacientům po cévní mozkové příhodě, dětským pacientům s dětskou mozkovou obrnou a relaxační terapie pro zmírnění bolesti, úzkosti a odstranění pocitu strachu vyhovuje i onkologickým pacientům. Také poskytuje bezpečné prostředí pro trénink sociálních dovedností u psychiatrických pacientů.

Fakultní nemocnice v Plzni jako první v republice přichází s unikátním projektem Rodinného dobrovolnictví

Dobrovolnictví má ve FN Plzeň dlouholetou tradici, ale rodinné dobrovolnictví je naprostou novinkou. Cílem je, aby osamělí pacienti měli aspoň na chvilku společnost. V rámci tuzemských nemocnic se dokonce jedná o vůbec první takovýto projekt....

„V současné době máme přibližně 20 licencí na různých klinikách, a tím využití VR zdaleka nekončí. Pracujeme na zavedení VR i pro dětské pacienty a efektivní školení pracovníků v krizových situacích. Virtuální realita umožňuje přenést pacienty do jiného světa, kde mohou trénovat pro úspěšný návrat do života,“ uvádí ředitel FN Plzeň Václav Šimánek s tím, že FN Plzeň má nejvyšší pokrytí virtuálními technologiemi mezi fakultními nemocnicemi v ČR.

Dnes je FN Plzeň využívá VR technologie na mnoha různých pracovištích, mezi které patří například Psychiatrická klinika, Neurologická klinika, Oddělení léčebné rehabilitace, Oddělení pobytové sociální péče, Oddělení hemato-onkologie a Interní oddělení.

Virtuální realita pomáhá nejen zdravotnickým pracovníkům, ale zejména dospělým a dětským pacientům po úrazech a operacích. Obrovské využití má v oblasti fyzioterapie a rehabilitačním ošetřovatelství. „Dosavadní zkušenosti jsou nad očekávání, pacienti jsou příběhem a virtuálním světem doslova pohlceni. Překonávají své limity v rozsahu pohybu a je u nich zjevně výrazně potlačen subjektivní pocit vnímání bolesti. Zároveň se ukazuje, že uplatnění zdaleka nekončí u pacientů s postižením pohybového aparátu,“ vysvětluje Andrea Mašínová, náměstkyně FN Plzeň pro ošetřovatelskou péči.

„Naším cílem je využít potenciál virtuální reality k tomu, abychom pacientům poskytli inovativní a účinné nástroje pro rehabilitaci a trénink. Spolupráce s FN Plzeň nám umožňuje tyto technologie neustále zdokonalovat a přinášet nové možnosti v oblasti zdravotnické péče,“ dodal Konstantin Novikov, jednatel společnosti VR medical.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením FN Plzeň a VR Medical

Štítky virtuální realita, VR Medical, VR Awards, moderní léčba, technologie, nemocnice Plzeňského kraje, rehabilitace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Virtuální realita pomáhá onkologickým i psychiatrickým pacientům, nejvíce ji využívá Fakultní nemocnice Plzeň  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.