Počasí dnes28 °C, zítra33 °C
Pátek 28. června 2024  |  Svátek má Lubomír
Bez reklam

Zásoby se tenčí. Dárce krevních destiček pro léčbu lidí s leukémiemi hledá akutně Fakultní nemocnice Plzeň

Hematologicko-onkologické oddělení Fakultní nemocnice v Plzni hledá dárce krevních destiček. Koncentráty z odebraných krevních destiček jsou důležité pro léčbu pacientů s poruchami krvetvorby, kteří podstupují chemoterapii nebo transplantaci kostní dřeně a jsou ohroženi krvácivými komplikacemi. Zásoby se ale tenčí a v létě je situace často kritická, počet dárců se navíc stále snižuje, uvádí FN na svém webu.

Dárcovství krevních destiček nebolí, přesto dárců ubývá. Naopak počet léčených pacientů s nádorovým onemocněním krve s trendem dožívání se vyššího věku se zvyšuje. Současně se díky pokroku v medicíně i díky dárcům daří lékařům úspěšně léčit stále více pacientů se zhoubnými poruchami krvetvorby.

Loni separační centrum plzeňské hematoonkologie provedlo 1135 aferetických odběrů trombocytů, tedy přístrojových odběrů krevních destiček přes separátor. O rok dříve to bylo 1071 odběrů. Nemocní v léčbě nebo po transplantaci kostní dřeně přípravky z krevních destiček dostávají při hospitalizaci nebo v ambulantní péči. Z jednoho odběru lze získat obvykle jednu až dvě transfuzní jednotky. Potřeba pro léčbu jednotlivých pacientů se liší a pro jednoho pacienta s akutní leukémií může být během celé léčby potřeba krevních destiček až od desítek dárců, řekl už dříve médiím primář hematoonkologie Pavel Jindra.

"V současnosti je zaregistrováno 263 aktivních dárců, kteří mohou odběr opakovat zhruba jednou za měsíc. V roce 2023 se přihlásilo 55 nových dárců, bohužel 86 dárců bylo z registru vyřazeno. Většina z nich přestala být dárcem z osobních nebo zdravotních důvodů," uvedla nemocnice.

Předpokladem pro vstup mezi dárce krevních destiček je dobrý zdravotní stav, věk nad 18 let, hmotnost nad 60 kilogramů, dobrá tolerance náběru ze žíly a ochota stát se pravidelným dárcem. Dárcovství trombocytů nebolí. "Stačí, abyste splnili požadavky na dárce a při odběru věnovali, kromě krevních destiček, i 1,5 hodiny svého času, což je délka odběru," doplnila nemocnice.

Krevní destičky (trombocyty) jsou nejmenší krvinky, které cirkulují v krvi a jsou důležité k ochraně organismu proti krvácení. Ucpávají defekty ve stěnách cév a spolupodílí se na správné funkci srážení krve. Koncentráty krevních destiček pomáhají pacientům, kterým destičky z nějakého důvodu chybí. Nejčastěji jde o pacienty s leukémií, kteří podstupují chemoterapii nebo transplantaci kostní dřeně. Pravidelná aplikace destiček od zdravých dárců jim pomáhá překlenout dobu, než se obnoví jejich vlastní krvetvorba.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky FN Plzeň, fakultní nemocnice, dárci, dárci krevních destiček, leukémie, onkologičtí pacienti

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zásoby se tenčí. Dárce krevních destiček pro léčbu lidí s leukémiemi hledá akutně Fakultní nemocnice Plzeň  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.