Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Pacientů se zhoubnými nádory přibývá, nemocnice proto rozšířila onkologický denní stacionář

Ve výskytu zhoubných nádorů je Plzeňský kraj dlouhodobě na předním místě. U nádorů ledvin ve statistikách dokonce jednoznačně vede. I kvůli tomu rozšířila Onkologická a radioterapeutická klinika Fakultní nemocnice Plzeň svůj onkologický stacionář. Nyní je tam 37 lůžek. Díky domácímu prostředí pacienti lépe zvládají svoji náročnou léčbu.

„Intervalová návštěva pacientů na cytostatické léčbě se obvykle pohybuje v rámci jednoho až třítýdenních cyklů. Denní stacionář začínal s 25 lůžky, v současné době jich máme k dispozici 37 a nabízíme pacientům komfortní, klidné a příjemné prostředí,“ říká přednosta Onkologické a radioterapeutické kliniky Jindřich Fínek.

Ke stacionáři, kterým denně projde přes sto pacientů, náleží nově i aplikační místnost, kde kromě podávání vybraných léčiv, tedy hormonální terapie a imunoterapie, provádí i malé invazivní výkony. „Jako jsou punkce ascitů, podávání transfuzních přípravků a převazy chronických ran,“ doplnil Fínek.

V roce 2022 ošetřili v denním stacionáři 12 025 pacientů, loni jich bylo už 13 931 a růst je znát i v letošním roce. Nemocnice ročně v průměru hospitalizuje 4 000 onkologických pacientů. Počet nemocných každoročně stoupá i v chemoambulancích. Ještě v roce 2021 fungovaly dvě, dnes už jsou v provozu čtyři, přičemž loni v loch ošetřili 25 580 nemocných.

Pacientů s rakovinou kůže přibývá, nové případy pomáhají odhalit i preventivní akce a vyšetření zdarma

Případů rakoviny kůže podle odborníku stále přibývá. Důležitá je proto prevence. Pokud se lidem v dospělosti objeví podezřelé znaménko, měli by vyhledat lékaře. Pomoci se snaží i takzvané Stany proti melanomu, kdy specialista vyšetří zájemce zcela...

 

V roce 2021 byly otevřeny pouze dvě pracoviště, nyní už jsou v provozu čtyři. V roce 2022 zde bylo ošetřeno 19 890 pacientů, v loňském roce 25 580. Onkologická klinika nyní provozuje devět ambulancí, včetně konziliární, kde se setkávají multidisciplinární týmy.

„Je zřetelné, že trendem v onkologické léčbě je vzrůstající potřeba ambulantní péče. Když v roce 2011 vznikala nová budova Onkologické a radioterapeutické kliniky, vytvářelo se více lůžek pro hospitalizace. V současnosti, pokud to zdravotní stav pacientů dovolí, přesouváme péči z hospitalizace do denních stacionářů. Díky domácímu prostředí pacienti lépe zvládají svoji náročnou léčbu, psychická podpora rodiny má velký vliv na jejich uzdravování. Pokrok v léčbě onkologických pacientů je opravdu výrazný,“ dodává ředitel FN Plzeň Václav Šimánek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FN Plzeň

Štítky onkologičtí pacienti, denní stacionář, onkologie, onkologická a radioterapeutická klinika, FN Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pacientů se zhoubnými nádory přibývá, nemocnice proto rozšířila onkologický denní stacionář  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.