Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V areálu Klatovské nemocnice už stojí nový pavilon dialýzy. Ještě chybí dodělat plochu před vstupem

Stavba moderního dvoupodlažního pavilonu dialýzy v Klatovech spěje do finiše. Projekt za 50 milionů korun stavbaři dokončí na přelomu února a března. Ke zprovoznění chybí už jen dokončit prostranství kolem budovy včetně přístupu k ní. Až bude vše hotové, začne stěhování. V současné době je dialyzační jednotka v jedné z nejstarších budov v areálu.

Nový pavilon je prakticky hotový. Stačí jen dovézt dialyzační lůžka a přesunout zdravotnické přístroje ze současného provozu. K tomu dojde pravděpodobně v květnu. „Stavební firma musí ještě dokončit plochu před samotným pavilonem, aby byl zajištěn pohodlný a bezpečný přístup pacientů a příjezd sanitek. Plocha byla dosud používána jako staveniště, proto nebylo možno ji realizovat společně s pavilonem,“ vysvětluje vedoucí technického oddělení Klatovské nemocnice Václav Jakl.

Dialyzační jednotka ošetřuje pacienty z Klatovska, Domažlicka a jižního Plzeňska s chronickým selháváním ledvin, respektive s nefunkčními ledvinami, kdy právě dialýza nahrazuje jejich funkci. „Pacienti k ošetření dojíždí dva až třikrát v týdnu a v nemocnici tráví při každé proceduře zhruba pět až šest hodin. Součástí jednotky je rovněž nefrologická ambulance, která diagnostikuje a léčí právě pacienty s nemocnými ledvinami,“ uvedl mluvčí nemocnice Jiří Kokoška.

Komfort pacientů výrazně stoupne

„Hned za vchodem je vestibul s velkou čekárnou, kde jsou po levé straně dvě ordinace a vpravo šatny a toalety. Za vestibulem je pak už samotná dialyzační hala. Je rozdělena do třech sekcí po šesti dialyzačních lůžkách. Další dvě lůžka jsou stranou v izolační místnosti. Budou sloužit pro pacienty, kteří mohou mít nějaká respirační onemocnění nebo budou jinak infekční, abychom jim mohli poskytnout plnou péči, ale zároveň aby nebyli v přímém kontaktu s ostatními,“ popisuje ředitel nemocnice Jiří Zeithaml. V čele velkého sálu je pracoviště pro zdravotnický personál – pult pro administrativu a sledování pacientů.

Slavná nemocnice zahájila provoz přesně před 110 lety. Město Klatovy za její stavbu zaplatilo dva miliony korun

Opravdu slavná nemocnice v Klatovech si přesně na Valentýna připomíná 110. výročí od jejího vzniku. Po několika letech debat se v roce 1907 dohodli starosta města Klatov Alois Mašek a starosta okresu Klatovy Karel Hostaš, že společnými silami...

 

Proti každé trojici lůžek je televizor. Aby ho mohli pacienti sledovat a nerušili personál nebo ostatní pacienty, kteří se dívat nechtějí, budou u každého lůžka sluchátka. V horním patře jsou také zákrokový sálek, zázemí pro břišní dialýzu nebo pro kanylaci, tedy sálku pro zavádění žilních či břišních katetrů a dále sklady materiálu.

Dialyzační jednotka Klatovy nabízí všechny metody očišťování krve včetně hemodialýzy i její modernější variantu hemodiafiltraci a peritoneální dialýzu. Jako první v Plzeňském kraji nabídla svým pacientům také domácí hemodialýzu.

O patro níž se nachází lékařský pokoj, šatny a odpočinková místnost pro personál, kuchyňka a hlavně přípravna speciálních dialyzačních roztoků. „Dosud připravují roztoky sestry vesměs manuálně a dávkují a převážejí je k pacientům ve zdravotnických kanystrech. Nové pracoviště je automatizované a roztoky budou rozváděny síťově až přímo k dialyzačním lůžkům. Sestrám to ušetří práci a bude snazší dodržovat přísná hygienická pravidla při manipulaci s roztoky,“ vysvětluje primář interního oddělení a nefrolog Jan Vachek.

Nový pavilon dialýzy vyrostl na místě staré spalovny odpadu a málo využívaných garáží. Právě blízkost hlavní nemocniční budovy si primář pochvaluje. „Dialyzovaní pacienti jsou z velké části starší lidé s přidruženými zdravotními komplikacemi, kteří příležitostně potřebují akutní péči lékaře, někdy i specialisty. Ti budou nově v těsné blízkosti. A to 24 hodin denně,“ připomíná primář, že dialyzační jednotka je někdy kvůli velkému vytížení v provozu i v noci. S přestěhováním dialýzy opustí nemocnice další z původních budov více než stoletého areálu nemocnice, kde dříve bývala kromě dialýzy také interna.

Ohodnoť článek

Foto Jiří Kokoška

Štítky Klatovská nemocnice, pavilon dialýzy, zdravotní péče, nemoci ledvin, onemocnění ledvin

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V areálu Klatovské nemocnice už stojí nový pavilon dialýzy. Ještě chybí dodělat plochu před vstupem  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.