Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Je to krajně neetické, říkají lékaři k prodeji bonbonů s HHC. Intoxikované děti ošetřovali i v Plzeňském kraji

Nespočet dospělých ale i dokonce i několik dětí ošetřovali lékaři v nemocnicích po požití želé bonbonů s obsahem látky HHC, což je kanabinoid, vyskytující se v konopí. Nemocnice v Plzeňském kraji už případy akutní intoxikace také evidují. V Domažlicích ošetřovali například čtrnáctiletou dívku, která pravděpodobně snědla takto "vylepšené" cukrovinky. HHC není v Česku zakázané a dá se koupit například v pouličních prodejních automatech nebo online.

„Na dětských odděleních v Klatovské a Rokycanské nemocnici jsme se zatím s dětským pacientem s intoxikací HHC nebo kratomem nesetkali. Na dětském oddělení Domažlické nemocnice bohužel ano,“ sdělil Plzeňské Drbně mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška.

Už ve druhé polovině loňského roku ošetřovali domažličtí lékaři tři nezletilé pacienty s akutní intoxikací HHC. Ve dvou případech látku pozřeli ústy, tedy nejspíš jako cukrovinky. Jednalo se o dvě dívky ve věku čtrnáct a šestnáct let. V dalším případě skončil v nemocnici šestnáctiletý chlapec, který si dal HHC ve formě elektronické cigarety. 

„Po požití si pacienti stěžovali na intenzivní bušení srdce, nevolnost od žaludku s pocitem potřeby zvracení až zvracení a sucho v ústech. Byla pozorována i agresivita nebo naopak spavost a v jednom případě i křeče,“ uvedla primářka dětského oddělení Domažlické nemocnice Lenka Dvořáková.

Také záchranáři varují před cukrovinkami s pychoaktivními látkami, které se navíc mnohdy prodávají v podobě želé medvídků. „Považuji za vyloženě zákeřné a morálně pokleslé prodávat takovou věc v podobě gumových medvídků, aby to lákalo hlavně děti. Snad vláda tuto látku rychle zreguluje,“ doufá vedoucí lékař záchranné služby z Výjezdové oblasti Západ Robin Šín.

Karlovarská krajská nemocnice eviduje od počátku letošního roku pět případů předávkování dětí a mladistvých volně dostupným doplňkem stravy s obsahem HHC. Případem se zabývá policie a doporučuje rodičům, aby děti poučili o nebezpečnosti těchto pochutin v podobě cukrovinek.

 „Látka HHC, tedy hexahydrokanabinol, pochází z konopí. Po požití způsobuje halucinace, agresivitu, úzkost, ale také může dojít k bezvědomí a ohrožení životních funkcí. Zdravotnické záchranné služby se již s intoxikací touto látkou opakovaně setkaly. Některé děti skončily i v intenzivní péči,“ zdůrazňují záchranáři.

Podle nich zatím nejsou známy dlouhodobé účinky těchto výrobků. Před nimi varuje i národní koordinátor pro protidrogovou politiku Jindřich Vobořil.  „Konzumace těchto výrobků, často s obsahem kanabinoidů ve vysoké koncentraci může být riziková vzhledem k možné silné a neočekávané intoxikaci kvůli pomalému vstřebávání aktivních látek, jejich prodlouženému působení nebo obtížím kontrolovat průběh intoxikace po požití," uvedl Vobořil. Doplnil, že kromě množství zkonzumované látky se riziko zvyšuje také při kombinaci s alkoholem, léky nebo jinou látkou s psychoaktivním účinkem obzvlášť u dětí.

Regulací trhu se zabývá poslanecký návrh

Nabízení těchto produktů pro děti považuje Vobořil za krajně neetické. „Vyzývám výrobce a prodejce produktů obsahujících HHC, aby přehodnotili své postupy a takové produkty stáhli z oběhu. Podobně žádám o totéž s dalšími možnými produkty řady kanabinoidních látek, které jsou již připraveny podle informací k dostupnosti na trhu. V opačném případě stát bude muset reagovat mnohem razantněji!" varoval Vobořil.

Regulaci trhu s novými psychoaktivními látkami řeší poslanecký návrh, který je nyní ve Sněmovně ve druhém čtení. Podle Vobořila počítá s udělováním povolení s přísným hodnocením bezpečnosti látek uváděných na trh, kontrolou kvality nabízených produktů nebo s úplným zákazem prodeje těchto látek nezletilým.

„Vládu jsem přesvědčil o možnosti regulace tohoto typu látek, místo pokračování v nekonečném rozšiřování prohibičního seznamu. Důvodem má být lepší kontrola ne zcela neregulovaný trh," dodává Jindřich Vobořil.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky HHC, prodej bonbonu s HCC, intoxikace dětí, kanabinoid, varování lékařů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Je to krajně neetické, říkají lékaři k prodeji bonbonů s HHC. Intoxikované děti ošetřovali i v Plzeňském kraji  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.