Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V kraji je stále jen 11 osob nakažených koronavirem, hasiči budovali stacionární odběrová místa

, aktualizováno 17. března 2020, 13:31

Počet osob nakažených koronavirem v Plzeňském kraji se od pondělí nezměnil. Stále je v regionu 11 pozitivně testovaných osob. Pouze dva lid jsou hospitalizováni v nemocnici. V noci na úterý vybudovali hasiči dvě nová stacionární místa pro odběry vzorků v Klatovech a v Rokycanech.  

„Zajištění odběrových míst pro nemocnice jsme dostali za úkol od hejtmana v sobotu. V noci na dnešek jsme ty čtyři kontejnery přivezli z Prahy, dva jsme okamžitě instalovali v Klatovské a Rokycanské nemocnici. Teď už je to vše technicky připraveno, měli jsme termín do úterý,“ uvedl krajský ředitel hasičů František Pavlas.  

Až doposud zvládali hygienici odběry u osob podezřelých z nákazy koronavirem prostřednictvím tří sanitek. Posádky dokázaly za den vyřídit kolem 25 odběrů. V pondělí dokonce dvě sanitky zvládly vyřídit dohromady 110 odběrů. Posádky byly 14 hodin v terénu v ochranných oblecích.  

„V případě potřeby můžeme ještě nasadit čtvrtou sanitku. Vybudováním čtyř stacionárních odběrných míst v našich krajských nemocnicích jsme se chtěli připravit na situaci, abychom byli schopni do 24 hodin aktivovat tato odběrová místa. To máme teď připravené, pokud dají hygienici pokyn, jsme připraveni to zprovoznit. Ale znovu zdůrazňuji, zatím ta místa nejsou v provozu, jsou jen připravena,“ konstatoval hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard (ČSSD). Další dvě buňky postaví hasiči dnes večer v domažlické a stodské nemocnici.

Hygienici předpokládají, že nakažených osob může být v následujících dnech více, protože uplyne čtrnáctidenní inkubační doba u osob, které se například teprve v sobotu vrátily z lyží v Itálii. „Počítáme s tím, že během následujících dvou týdnů budou desítky nových onemocnění,“ řekl hygienik Petr Pazdiora.

Deset z 11 osob nakažených koronavirem v Plzeňském kraji si onemocnění přivezlo z lyžařského zájezdu do Itálie nebo Rakouska. Kromě jednoho muže jsou všichni v domácí izolaci, nedošlo u nich ke komplikacím. „Nevznikly tady sekundární kontakty, ti lidé se nám po příjezdu z lyží hlásili, zůstali v karanténě, nedošlo k lokálnímu přenosu a vzniku sekundárních ložisek. Nejmladším nakaženým je čtyřleté dítě, které je bez příznaků. Kdyby se nevyšetřovala jeho rodina, tak by se ta infekce ani neodhalila,“ řekl hygienik Petr Pazdiora.

Posledním nakaženým je polský řidič kamionu, který byl po nehodě hospitalizovaný s velmi těžkým úrazem hlavy v plzeňské fakultní nemocnici. Ten se nakazil neznámo kde, zřejmě při cestě po Evropě. Ten nevědomky způsobil zatím největší průšvih v Plzeňském kraji. Fakultní nemocnice poslala do nařízené karantény 56 svých zaměstnanců, kteří s pacientem přišli do styku při jeho shospitalizaci na JIP neurochirurgické kliniky. Teď už je pacient v péči infekční kliniky.   

Ohodnoť článek

Foto HZSPK

Štítky vláda, koronavirus, omezení, Plzeň, krajský úřad, Plzeňský kraj, hejtman Bernard, odběrová místa, COVID-19, nemocnice, Klatovy, Rokycany, Rokycanská nemocnice, a.s., Petr Pazdiora, Itálie, Praha, Josef Bernard

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V kraji je stále jen 11 osob nakažených koronavirem, hasiči budovali stacionární odběrová místa  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.