Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Plzeňany šokovala informace o nařízené domácí karanténě pro 56 pracovníků nemocnice

Pořádný poprask způsobila v pondělí v Plzni informace o tom, že ve fakultní nemocnici přišlo do styku 56 pracovníků s polským pacientem u kterého se prokázala nákaza koronavirem. Řidič kamionu byl po těžké nehodě hospitalizován na JIP neurologické kliniky. Oddělení je teď uzavřené, pracovníci nemocnice jsou v nařízené karanténě.

V Plzni se krátce po zveřejnění této informace v 15.00 hodin hlásilo 36 možných infikovaných občanů, kteří si okamžitě chtěli nechat udělat odběry, protože se obávali, že mohli být ve styku s pracovníky nemocnice. „Náběry aktuálně dělají tři sanitky, dnes byl v souvislosti s mimořádnou událostí ve fakultní nemocnici převis poptávky,“ uvedl hygienik Petr Pazdiora.

Hygienici se snažili vedle odběrů zdravotníků provádět současně i výtěry u jejich rodinných příslušníků. „Pokud někdo z těch kontaktů z neurochirurgické kliniky není infikován, tak nemohou být infikováni ani jejich rodinní příslušníci. Udělala se velkorysá preventivní opatření. S tím souvisel dnešní větší počet výjezdů zdravotnické služby na odběry,“ konstatoval Pazdiora.

V Plzeňském kraji bylo v pondělí 11 nakažených osob koronavirem. Deset z nich se vrátilo ze zájezdu z lyží z Rakouska a Itálie. „Nevznikly tady sekundární kontakty, ti lidé se nám po příjezdu hlásili, zůstali v karanténě, nedošlo k lokálnímu přenosu a vzniku sekundárních ložisek. Posledním případem je už zmíněný polský řidič kamionu. Ten se zranil, nebylo možné zjistit jeho anamnézu. Ocitl se v Karlových Varech, pak byl letecky transportován do Plzně. Byl ve velmi vážném stavu kómatu, bez možnosti komunikace. Lze předpokládat že při jeho cestách po Evropě se nakazil. Ta situace nebyla ovlivnitelná našimi preventivními opatřeními. Teď řešíme ty problémy, že kolem něho je mnoho kontaktů,“ vysvětlil hygienik Pazdiora.

Nejmladším nakaženým je čtyřleté dítě, které je bez příznaků, kdyby se nevyšetřovala jeho rodina, tak by se ta infekce ani neodhalila. Nejstaršímu je 50 let. Jedná se o rodiny a jednu partu, která byla lyžovat v Rakousku. Pouze dva lidé z celkového počtu 11 nakažených skončili v nemocnici. Ostatní jsou v domácí izolaci, nedošlo u nich ke komplikacím.

Hygienici předpokládají, že nakažených osob může být v následujících dnech více, protože uplyne čtrnáctidenní inkubační doba u osob, které se například teprve v sobotu vrátily z lyží v Itálii. „Máme v kraji relativně vysoký počet vyšetření (478), poměrně vysoký počet nařízených domácích karantén (202). Teď se nám to trošku vrátilo v tom, že tady jsme ten první nápor zvládli. Ale neříkám, že ta situace se nemůže zhoršit. Počítáme s tím,že během následujících dvou týdnů budou desítky nových onemocnění,“ řekl hygienik Pazdiora.

Laboratoř Fakultní nemocnice v Plzni začala v pondělí vyhodnocovat testy na koronavirus. Další laboratoř pro vyhodnocování testů se připravuje v nemocnici v Klatovech, kde by měla začít fungovat zhruba do týdne.

„Jsme teď připraveni od středy otevřít dvě nová stacionární místa pro odběry a od pátku další dvě. Určitě budeme zvládat odběry. Aktuálně ta dvě nová místa vzniknou krajských nemocnicích v Klatovech a v Rokycanech. Zatím ale není potřeba stacionární místa spouštět. Zatím zvládáme odběry pomocí sanitek, jedna zvládne za den 25. Včera udělaly dvě sanitky 110 odběrů. Jejich posádky jezdily 14 hodin v ochranných oblecích,“ doplnil hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard (ČSSD).  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vít Hassan

Štítky vláda, koronavirus, omezení, Plzeň, krajský úřad, Plzeňský kraj, hejtman Josef Bernard, fakultní nemocnice, nemocnice, karanténa, COVID-19, Petr Pazdiora, Itálie, Rakousko, Josef Bernard, Klatovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Andrea Frančeová

A kde ta sanitka je, když jiný pacient který byl s infikovanym pacientem několik dnů ,byl převezen do Mulacovy nemocnice,která dnes několikrát žádala o vyšetření a nic.

Pondělí, 16. března 2020, 22:42Odpovědět

Plzeňany šokovala informace o nařízené domácí karanténě pro 56 pracovníků nemocnice  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.