Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hejtman Plzeňského kraje čeká velkou dodávku respirátorů, pošle je i do dalších krajů

Navýšit počet odběrových sanitek na tři nebo příprava odběrných míst u krajských nemocnic pro pacienty s podezřením na nákazu koronavirem. To je jen část opatření, která se během víkendu podařila vyjednat vedení Plzeňského kraje se zástupci nemocnic a celého IZS. Hejtmanství také očekává dodávku respirátorů, o které se chce rozdělit s dalšími kraji.

„Jednáme prakticky permanentně, nic dalšího nestíháme. Do terénu už budou jezdit za pacienty tři sanitky na odběry. Samotné odběry probíhají rovněž ve fakultní nemocnici a kapacity nám prozatím stačí. K večeru nám vždy zbývá do druhého dne vždy tak 10 klientů. Dále jsme připraveni otevřít odběrná místa u krajských nemocnic. Jakmile bude potřeba, kapacitu navýšených odběrů zvládneme,“ říká hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard (ČSSD).

A co dalšího se podařilo o víkendu vyjednat a vyřešit? Odebrané vzorky nově bude schopna ve své laboratoři vyhodnocovat FN Plzeň. „Klatovská nemocnice mimořádným nasazením otevře laboratoř pro COVID - 19 rovněž do 10 dnů. V pondělí na několika místech začínáme s výrobou desinfekce. Od úterý již budeme vydávat organizacím. Začneme s nemocnicemi, sociálními ústavy. Budeme samozřejmě podrobně informovat kam tato pomoc zamíří,“ řekl hejtman Bernard.

V pondělí pro kraj proškolí Krajská hygienická stanice další telefonní operátory pro krizové linky, aby se tak ulehčilo linkám KHS. Hejtmanství hodlá zaktivizovat dobrovolníky, už teď vzniká velice přínosná databáze lidí ochotných pomoci. Zájem je o studentky i další dobrovolnice, kterým není cizí práce švadleny. Měly by se podílet na výrově roušek a ochranných oděvů.  

„Vydal jsem rozhodnutí ke krizovému stavu, na základě kterého od firem získáváme zdroje materiální a lidské. Například líh a ochranné pomůcky. Nemusím přikazovat, generální ředitelé jsou velmi vstřícní. Dnes také podepíšeme smlouvu na dodávku 153 tisíc respirátorů. Rozdělím se o ně s ostatními hejtmany. Musíme být solidární se zbytkem ČR. Několik palet ochranných pomůcek dorazí rovněž v pondělí,“ konstatoval hejtman Josef Bernard.

Všem dobrovolníkům, zdravotníků i dalším lidem, kteří neznají nyní volna hejtman vzkazuje velké poděkování. „Držme si palce, že naše opatření budou nadbytečná,“dodal hejtman.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto facebook.com

Štítky vláda, koronavirus, omezení, Plzeň, krajský úřad, Plzeňský kraj, hejtman Josef Bernard, respirátory, respirátor, nemocnice, Josef Bernard, Krajská hygienická stanice, ČSSD, Fakultní nemocnice Plzeň, Klatovská nemocnice, a.s., Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtman Plzeňského kraje čeká velkou dodávku respirátorů, pošle je i do dalších krajů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.