Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Hravý a nevšední zážitek, virtuální realitu využívá k rehabilitacím pacientů stále více nemocnic

Lidé, které trápí bolesti a problémy s pohybem horních končetin, mohou ke cvičení využívat virtuální realitu z dílny plzeňské firmy VR Medical. Tento doplněk k rehabilitačnímu cvičení již využívá Fakultní nemocnice v Plzni a nyní také krajské nemocnice v Horažďovicích, Domažlicích a Klatovech. V praxi to funguje jednoduše. Pacient se během chvilky přenese do virtuálního světa, kde hraje jednoduché hry. Jde třeba o chytání ryb nebo sběr ovoce. Pacienti se zabaví a zároveň i cvičí.

„Rehabilitace ve virtuální realitě jsou nejčastěji implementovány na rehabilitační oddělení či při následné rehabilitaci, jak pro ambulantní, tak pro lůžkové pacienty. Ale je možné se pohybovat i na dalších odděleních jako je neurologie, onkologie, LDN, psychiatrie či ORL. Nechceme při rehabilitaci nahrazovat lidský kontakt, ale využít přidanou hodnotu - poskytnout vizuálně-prostorovou stimulaci v kvalitě a frekvenci, které bychom jinak nedosáhli. Tím pacienty k pohybu více motivujeme,“ vysvětluje náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Plzeňského kraje Pavel Hais (Piráti).

Virtuální realita pomáhá pacientům s rehabilitací, plzeňská firma se svým nápadem uspěla ve světové soutěži

Z nemocničního lůžka se mohou pacienti v mžiku dostat na ostrov, zahradu nebo třeba na hory. Formou hry pak plní jednoduché úkoly a zároveň procvičují například oblast ramenního kloubu. Tento moderní doplněk klasické léčby využívají také ve...

Na vývoji se podíleli kromě programátorů hlavně vědci a lékaři. Virtuální realita slouží zatím jako doplněk. Cvičení mají různé stupně obtížnosti. Samotné spuštění a nastavení je také snadné. Terapeut nasadí pacientovi speciální brýle a poté vybere vhodný obsah. Pacienti pak plní jednoduché úkoly, které jsou zpracované formou her. Jednou spojují na nebi hvězdy a vytváří souhvězdí, jindy zase sklízí ovoce nebo chytají ryby. Rehabilitace ve VR je vhodná pro širokou škálu pacientů.

„Rehabilitace ve virtuální realitě pomáhá obnovit motorické funkce s prvky motorického učení a umožňuje transfer získaných dovedností do běžného života. Po úrazu, operaci nebo onemocnění cílíme na obnovu rozsahu pohybu v kloubech, svalové síly a celkové kondice. Nezapomínáme ani na trénink rovnováhy nebo jemné motoriky,“ upřesnil Konstantin Novikov z VR Medical.

Podle jeho slov lze cvičení ve VR využít u pacientů s klasickými ortopedickými diagnózami, nejčastěji jde o úrazy nebo operace horních končetin. Využití najde také u pacientů po mozkové příhodě, s roztroušenou sklerózou nebo s Alzheimerovo či Parkinsonovo chorobou. „Aktivizace a pain management ve virtuální realitě je vhodný zejména pro onkologické pacienty, kteří potřebují ulevit od bolesti a zvýšit fyzickou sílu. Také pro pacienty na LDN, oddělení geriatrie a následné péče, kteří potřebují nové stimuly a trénink kognitivních funkcí,“ doplnil Novikov.

Aktuálně se po zdravotnických zařízeních v Plzeňském kraji bude do konce roku využívat kolem 30 sad. Pořízený hardware je majetkem nemocnice a je vybaven speciálním softwarem. Terapeuti mají k dispozici několik desítek aplikací. „Z těchto aplikací jsou tvořeny terapeutické plány, které mají jasně definované terapeutické cíle a pacienta vedou k jeho dosažení. Zároveň se v terapeutických plánech jednotlivé aplikace střídají tak, aby byl obsah pro pacienty pestrý a pacienti byli neustále motivováni překonávat své limity,“ dodal Hais.

Například ve FN Plzeň se nejedná o první projekt, kdy využili možnosti virtuální reality. Na Psychiatrické klinice na oddělení pro léčbu závislostí už v roce 2015 představili unikátní simulátor zátěžového prostředí v podobě virtuální hospody. Cílem léčby je to, aby pacienti odolali a nedali si alkohol. Simulátor zároveň navozuje pacientům klasickou atmosféru hospody, kde nechybí cinkání sklenic nebo výkřiky štamgastů.

.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto VR Medical

Štítky virtuální realita, VR Medical, VR Awards, moderní léčba, technologie, nemocnice Plzeňského kraje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hravý a nevšední zážitek, virtuální realitu využívá k rehabilitacím pacientů stále více nemocnic  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.