Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

V drůbežím mase z Ukrajiny nenašla Státní veterinární správa růstové hormony

Státní veterinární správa (SVS) v červenci v Plzeňském, Středočeském a Pardubickém kraji kontrolovala kuřecí maso na přítomnost látek, které mohou potenciálně sloužit jako růstové hormony. Vyšetření jejich přítomnost v mase z Ukrajiny nepotvrdila. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí SVS Petr Vorlíček. Veterinární správa také upozornila na to, že kontrolám masa z Ukrajiny a dalších zemí mimo EU věnuje zvýšenou pozornost.

Podle veterinární správy se od začátku roku do 9. srpna z Ukrajiny do ČR přímo dovezlo 29 zásilek drůbežího masa o hmotnosti 558 tun. Za stejné období se dovezlo také zhruba 18 milionů vajec v 65 zásilkách. Ministerstvo zemědělství již dříve uvedlo, že v dovozu drůbežího masa dlouhodobě převládá import z Polska. Jen do května se odtud dovezlo přes 34 milionů tun drůbežího masa a drůbežích drobů.

Ústav pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv testoval vzorky kuřecích prsou na přítomnost širokého spektra hormonálních látek, a to androgenních steroidů a beta-agonistů. Veterinární správa už letos v dubnu svojí kontrolu zaměřila na zásilky drůbežího masa a vajec ze zemí mimo EU. Odebrala 43 vzorků z 21 zásilek, z nich ve čtyřech se našla salmonela. Ve třech případech šlo o maso z Brazílie a v jednom případě šlo o zásilku z Ukrajiny.

V dubnu a květnu se kontrolní akce rovněž zaměřila na zásilky do ČR z jiných států EU. Objevila zásilky, kdy byl zjištěn skutečný původ suroviny ze země ležící mimo EU. U drůbežího masa byl skutečný původ zjištěn v 16 případech, z toho 12 bylo z Ukrajiny, dva z Brazílie, jedna zásilka byla z Vietnamu a jedna z Velké Británie. Jde tedy o produkty ze zvířat, která byla chována a poražena například na Ukrajině. Podle SVS kontrola u jednoho vzorku masa původem z Ukrajiny objevila salmonelu. U zásilek kuřecích polotovarů bylo zjištěno sedm zásilek, kde byl skutečný původ ze zemí mimo EU. O maso z Ukrajiny šlo u jednoho z těchto případů.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) v červenci po schůzce se svým slovenským protějškem uvedl, že dovoz drůbežího ze Slovenska do ČR se za období od ledna do května meziročně ztrojnásobil. Řekl také, že často jde o maso ukrajinského původu, které přes Slovensko směřuje dále na trh Evropské unie. Ministerstvo zemědělství uvedlo, že podle dat z Celní statistiky se ze Slovenska od ledna do konce května dovezlo 2,79 milionu tun drůbežího masa a drůbežích drobů, v roce 2022 to bylo 3,6 milionu tun. Z Polska dovoz za rok 2022 dosahoval 78,734 milionu tun.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky růstové hormony, kontrola masa, státní veterinární správa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaromír Seidl

34 milionů tun kuřecího z Polska ? To snad každý Čech včetně nemluvňat už letos sežral 3,5 tuny kuřecího? Pak nemáme být národ tlusťochů

Pondělí, 28. srpna 2023, 13:23Odpovědět

V drůbežím mase z Ukrajiny nenašla Státní veterinární správa růstové hormony  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.