Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Každý třetí člověk potřebuje během života transfuzi, ale jen každý třicátý je dárcem krve

Během léta bývají krevní sklady plzeňské nemocnice téměř prázdné a registrovaní dárci, kteří by je mohli zaplnit, jsou většinou na dovolených. I proto rozjeli zdravotníci spolu s městem a krajem rozsáhlou kampaň, aby přilákali nové prvodárce a také ty, kteří dříve chodili krev darovat pravidelně, ale pak z nějakého důvodu přestali. Ústředním motivem kampaně je postava slečny Hrdosti, jejíž tvář teď Plzeňané budou vídat na billboardech, letácích a ve vozech MHD.

Transfuzní oddělení Fakultní nemocnice Plzeň se řadí mezi největší v republice a ročně tam provedou zdravotníci zhruba 22 000 odběrů. Přesto jsou období, kdy se zásoby krve povážlivě tenčí.  „Minulý rok jsme evidovali v registru 12 200 dárců, kteří darovali krev alespoň jedenkrát  v průběhu posledních dvou let. Mírný pokles jsme zaznamenali u prvodárců, těch bylo kolem 1200,“ uvedla primářka Transfuzního oddělení Petra Šlechtová.

„Přes veškeré moderní technologie je bohužel krev stále nenahraditelná. Neumíme ji vyrobit. Nikdy nemůžeme říct, že jí máme dostatek. V jediné minutě to může být úplně jinak, proto hledáme dárce. Nové, kteří chtějí darovat pravidelně, a rádi bychom oslovili i ty, kteří v minulosti párkrát přišli, ale z nějakého důvodu už dál nepokračovali,“ vysvětluje ředitel FN Plzeň Václav Šimánek.

Fakultní nemocnice Plzeň proto spojila síly s městem Plzeň a Plzeňským krajem a společně zahájila kampaň Zažij hrdost na podporu dárcovství krve. Tváří kampaně je slečna Hrdost, postava v rudém oděvu, která symbolizuje emoci, kterou by měli lidé za darování krve a tím za záchranu života pociťovat.

Fakultní nemocnice opravila za 20 milionů transfuzní oddělení a věří, že přiláká nové prvodárce

Transfuzní oddělení Fakultní nemocnice Plzeň, které je jedno z největších v republice, prošlo velkou proměnou. Výsledkem mnohamilionové rekonstrukce je větší komfort pro dárce i samotné zaměstnance. Spolu s představením opravené budovy spustila...

Kampaň se kromě finanční podpory dostane i tam, kde je potřeba. „Hledání nových dárců se zaměří například na školáky nebo návštěvníky kulturních akcí, oslovena bude i široká veřejnost napříč městem a celým krajem,“ uvedla mluvčí nemocnice Gabriela Levorová.

Velkou spotřebu krevních preparátů má chirurgie a ortopedie, nejvíce je ale potřebuje onkologie a hematoonkologie. Během léta bývají krevní sklady téměř prázdné, neboť řada pravidelných dárců odjíždí na dovolené. Kromě toho se stále dohání operativa z dob pandemie, což také zvyšuje nároky na krevní potřeby.

Transfuzní oddělení zajišťuje celé spektrum činností související s transfuzní problematikou. Plní úkoly stanovené ministerstvem, směrnicemi a vedením nemocnice v souladu s legislativou, vyrábí transfuzní přípravky a provádí rutinní laboratorní vyšetřování. Poskytuje i zvlášť specializované služby v rámci kraje a dodává krev více nemocnicím.

Ohodnoť článek

Foto Martin Pecuch

Štítky dárci krve, darování krve, odběry krve, FN Plzeň, zažij hrdost, kampaň, transfuzní oddělení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Každý třetí člověk potřebuje během života transfuzi, ale jen každý třicátý je dárcem krve  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.