Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Studenti medicíny operují na škole v Plzni prasata, čtyřnohým pacientům sešívají cévy nebo odstraňují ledviny

Možnost provádět skutečnou operaci na živém pacientovi v narkóze je pro mediky velmi ojedinělá. Při studiu se k něčemu takovému nedostanou a zákroky mohou vykonávat až po ukončení studia. O to více je pro budoucí lékaře atraktivní Letní škola experimentální chirurgie, která se už podesáté koná na plzeňské lékařské fakultě. Studenti z devíti zemí si například vyzkoušeli odstranění ledviny, žlučníku nebo sešití cév.

Na jubilejní 10. ročník Letní školy experimentální chirurgie přijelo do Plzně 32 studentů z devíti různých zemí. Šest českých studentů spolu se spolužáky z Belgie, Itálie, Neměcka, Polska, Portugalska, Srbska, Španělska a Turecka nacvičuje na prasatech domácích chirurgické techniky, které v budoucnu uplatní při zákrocích na lidských pacientech. „Prasata domácí jsou pro nás optimální svojí anatomií a fyziologií blízkou člověku, nejlépe se s nimi pracuje. Ostatní zvířata se i z etických důvodů přestala používat," říká Václav Liška z chirurgické kliniky plzeňské fakultní nemocnice, který školu zakládal a dodnes ji vede.

Během letní školy, kam se mohou hlásit studenti od třetího ročníku, odoperují během dvou týdnů celkem šestnáct 40 kilogramových prasat. Jako první si zkouší sešívat rány a postupně se propracují až na operační sál, kde jeden student operuje a dva mu asistují. Medici si takto odpracují zhruba 30 hodin a provedou 20 různých výkonů. Na unikátní škole se prakticky seznámí s anestezií i radiologií. Při operacích jsou prasata v hluboké narkóze, z níž se už potom neprobouzejí.

„V průběhu programu nejprve získávají dovednosti na prasečích nožičkách a poté pokračují na experimentálních operačních sálech. Organizátoři kladou velký důraz na etické zásady, včetně minimalizace počtu použitých zvířat a zajištění jejich komfortu během experimentů,“ zdůrazňuje mluvčí fakulty Barbora Černíková.

Studenti se také seznamují s modelovacím softwarem, který může v některých případech nahradit použití experimentálních modelů. Zájem o školu byl letos dvojnásobný, cena kurzu je 38 tisíc korun. Kromě praktických workshopů chodí medici také na přednášky chirurgů, kteří představují špičky z oboru. Do Plzně letos dorazily lékařské kapacity z Curychu, Jeny, Rotterdamu a Heidelbergu.

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.
Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Letní škola experimentální chirurgie

Štítky Letní škola experimentální chirurgie, operace na prasatech, medici, budoucí chirurgové, Biomedicínské centrum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti medicíny operují na škole v Plzni prasata, čtyřnohým pacientům sešívají cévy nebo odstraňují ledviny  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.