Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Nemocniční ombudsmankou se stala bývalá náměstkyně plzeňského primátora i hejtmana Plzeňského kraje

Pozici nemocničního ombudsmana vytvořila Fakultní nemocnice Plzeň a zájmy pacientů tak od 1. června hájí právnička a bývalá politička Marcela Krejsová, která se nyní vrátila ke svému rodnému jménu Hollerová. V minulosti působila za ODS na pozici náměstkyně plzeňského primátora, náměstkyně hejtmana Plzeňského kraje a několik měsíců byla pověřena výkonem pravomocí hejtmana.

„Na základě Metodického pokynu Ministerstva zdravotnictví ČR přikročila FN Plzeň k vytvoření pozice nemocničního ombudsmana. V rámci své gesce vyřizuje stížnosti, pomáhá pacientům i zdravotníkům. Pro řešení stížností je klíčové nalézt rovnováhu takovými postupy, které jsou naplněny důvěrou, důstojností a respektem. Úkolem nemocničního ombudsmana je chránit práva pacientů a pomáhat řešit vzniklé problémy smírným způsobem za účasti obou stran,“ vysvětlila mluvčí fakultní nemocnice Gabriela Levorová.

Primární rolí nemocničního ombudsmana je podle Levorové předcházení vzniku soudních a jiných sporů a na základě řešených podnětů shromažďuje podklady pro vznik nových či úpravu stávajících vnitřních předpisů. „Zprostředkovává komunikaci nejen mezi pacienty a zdravotníky, ale i mezi zaměstnanci FN Plzeň,“ doplnila mluvčí nemocnice.

Nemocniční ombudsmanka Marcela Hollerová (Krejsová) má za sebou bohatou politickou i právní kariéru. V letech 1992 až 1998 například působila v advokátní kanceláři AK JUDr. Tomáš Král & spol., který ještě nedávno působil jako prezident Českého svazu ledního hokeje. Ve volebním období 2006 až 2010 Krejsová vykonávala funkci 1. náměstkyně primátora města Plzně pro resorty kultura, cestovní ruch a oblast sociálních věcí.

Později se stala Marcela Krejsová zastupitelkou kraje a od roku 2016 působila na postu náměstkyně hejtmana pro oblast ekonomiky, investic a majetku. Mimo jiné se výrazně zasloužila o to, že se v roce 2015 stala Plzeň Evropským hlavním městem kultury. Když byl v červnu 2020 odvolán hejtman Josef Bernard a Krejsová byla pověřena výkonem pravomocí hejtmana do voleb v říjnu 2020. Po dalších volbách byla Krejsová radní Plzeňského kraje pro oblast cestovního ruchu. Po palácovém převratu ve vedení kraje v únoru 2022 byla z postu radní odvolána.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FN Plzeň

Štítky fakultní nemocnice, FN Plzeň, nemocniční ombudsman, Marcela Hollerová, Marcela Krejsová, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocniční ombudsmankou se stala bývalá náměstkyně plzeňského primátora i hejtmana Plzeňského kraje  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.