Počasí dnes20 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Plzeňský kraj dá tři miliony korun na podporu domácích hospiců, menší částka půjde také do sousedního kraje

Necelé tři miliony korun poskytne Plzeňský kraj provozovatelům domácí hospicové péče. O dotaci pořádala celkem tři zařízení. Největší částka ve výši přes dva miliony půjde na podporu Hospice sv. Lazara, jenž je jediným lůžkovým zařízením svého druhu v Plzeňském kraji a který také poskytuje mobilní hospicovou péči. Další podporu získá například tachovský Domácí hospic Západ. Neinvestiční dotaci v řádu desítek tisíc získal také hospic v sousedním Jihočeském kraji, který se stará o pacienty i z našeho regionu.

Rada Plzeňského kraje schválila a doporučila zastupitelstvu poskytnutí dotací na podporu hospicové péče pro tento rok. O dotaci požádali tři žadatelé v celkové hodnotě 2 970 000 korun.

„Cílem tohoto našeho dotačního titulu je finančně podpořit poskytovatele zdravotních služeb, kteří zajišťují domácí hospicovou péči a umožňují tím nevyléčitelně nemocným v preterminálním a terminálním stadiu života dožít ve vlastním sociálním prostředí,“ vyzdvihl náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Pavel Hais (Piráti).

V Hospicu sv. Lazara věří, že se přestěhují do důstojnějšího prostředí. Peníze na novou budovu shání od dárců

Plzeňský Hospic sv. Lazara je jediné lůžkové zařízení svého druhu v Plzeňském kraji. Momentálně sídlí v problematické lokalitě Petrohrad v městské části Slovany. Vnitroblok je přeplněný auty a příbuzní pacientů nemají kde parkovat. Problém...

Pro plzeňský Hospic svatého Lazara, který vznikl v roce 1998 jako jeden z prvních v zemi, odsouhlasila rada dotaci ve výši 2 160 000 korun a pro tachovský Domácí hospic Západ 769 500 korun. Tento menší a mladší hospic měl od září do konce loňského roku v péči 19 klientů v Tachově a okolí, kde dříve působil Hospic sv. Jiří. O tři klienty z Plzeňského kraje se loni v domácí péči staral jihočeský Hospic sv. Jana Neumanna. Do jihočeského kraje proto z Plzně poputuje také neinvestiční dotace ve výši 45 500 korun.

 „Hospic sv. Jana Neumana má sice sídlo v Jihočeském kraji, ale poskytuje domácí hospicovou péči částečně i v kraji Plzeňském, konkrétně pak v regionu, který s ním přímo sousedí a kde by jinak poskytování péče nebylo zajištěno,“ doplnil Hais.

Čtete také:

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky podpora hospicové péče, domácí hospicová péče, hospic sv. Lazara, Domácí hospic Západ, ospic sv. Jana Neumanna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňský kraj dá tři miliony korun na podporu domácích hospiců, menší částka půjde také do sousedního kraje  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.