Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

V Hospicu sv. Lazara věří, že se přestěhují do důstojnějšího prostředí. Peníze na novou budovu shání od dárců

Plzeňský Hospic sv. Lazara je jediné lůžkové zařízení svého druhu v Plzeňském kraji. Momentálně sídlí v problematické lokalitě Petrohrad v městské části Slovany. Vnitroblok je přeplněný auty a příbuzní pacientů nemají kde parkovat. Problém představují časté černé skládky a není neobvyklé, že zamčené kontejnery s infekčním odpadem vykrádají drogově závislí. Vedení hospice však doufá v lepší časy. Připravena je totiž studie na novou budovu, která by nabídla důstojné a intimní prostředí s výhledem do zeleně. Aktuálně začala veřejná sbírka, hospic zároveň oslovuje i další sponzory.

Plzeňský Hospic sv. Lazara připravuje novou budovu v okrajové městské části Litice. Zajistí v ní důstojné dožití pacientů, jichž projde hospicem za rok zhruba 400, z toho 60 procent mimoplzeňských. Hotová je studie. Hospic nyní spustil veřejnou sbírku na stavební projekt a potřebuje 15 milionů korun. Přípravný tým nového domu za 300 až 400 milionů korun, který by měl stát v roce 2026, také začíná oslovovat sponzory. Současné zázemí hospicu je dlouhodobě nevyhovující.

„Neprojede sem kolikrát ani sanitka nebo dodávka se zásobováním, nemáme tu žádnou zahradu nebo zeleň, jen malou terásku," popisuje ředitelka hospice Jiřina Helíšková. Vysoký dům nevyhovuje ani dispozičně. „Místnůstka na poslední rozloučení je v suterénu mezi uzávěry a výměníky. Pokoje se snažíme mít hezké, ale prostorově je to maličké, včetně skladů," dodala.

Nový hospic by měl mít mít 28 lůžek, stejně jako současný, bude mít shodné nároky na provoz i personál. V dvoupodlažní budově, která bude v zeleni takzvaného Litického dvora, bude atrium ve tvaru kapky, uprostřed jezírko se stromem a okolo nich pokoje pacientů. „Pozemek, který nám město nabídlo, je úžasný. Je to obrovská podpora. Naší ambicí je sehnat peníze a darovat nový dům městu. Všichni, které oslovujeme, jsou projektem okouzlení," pochvaluje si Miroslav Holub, který nechal zpracovat a zaplatil studii. Je projektovým manažerem podobných staveb. Věří, že dům bude mít v polovině příštího roku stavební povolení a do roku 2026 se postaví.

O vkladech do výstavby už jedná také primátor, plzeňský biskup i hejtman Rudolf Špoták (Piráti). „Chceme se na projektu podílet. Bavíme se o finanční i nefinanční podpoře, kterou stanovíme poté, až budeme znát detaily hotového projektu," řekl hejtman.

Pacienti budou blíž k přírodě

V novém hospici by se mohli pacienti vyvézt ven s postelí. „Příroda jim v té poslední chvíli pomůže. Když se díváte na stromy, tak jste úplně jinak vnitřně naladěni," zdůrazňuje Helíšková. Dům by se měl mít také více otevřít veřejnosti, do současného objektu lidé nechtějí.

„Doktoři, sestry a další si řekli, co potřebují k práci a jak by měl dům vypadat, aby byl funkční," uvedl Viktor Glier z hospicu, který se stará o získávání sponzorů a propagaci neziskového zařízení s 50 zaměstnanci. Hospic klade důraz na multidisciplinární péči lékařů, pečovatelů, sester, ošetřovatelek, sociálních pracovnic i duchovních. Dostávají ji také příbuzní, kteří mohou přicházet za blízkými i v noci a dochází hojně i na vzpomínková setkání. „Na 14 pacientů máme dvě sestry a čtyři ošetřovatele, což v nemocnici nezažijí. A ošetřovatelé včetně dobrovolníků jsou napůl psychologové. Popovídají si, zajdou s pacienty na terasu, zahrají jim na kytaru," přibližuje Glier.

Podle Holuba na studii pracoval pražský ateliér A8000 a bude pokračovat na projektu. „Chceme prostřednictvím tohoto projektu vytvořit standardy pro stavbu těchto domů, což ČR zatím nemá. A už se nám to podařilo," řekl.

Nová dvoupodlažní budova, z části podsklepená, bude podle Gliera na strategickém místě u hlavních tahů, aby se k ní snadno dostali lidé z celého kraje. Dům by vznikl na okrajovém volném "zeleném" pozemku, který obvod uchránil před developery a zvažoval tam domov důchodců. „Měli jsme schůzku úřadů města, starosty, náměstků a radních. Pozemek je připraven a budeme jednat, jak by se právně převedl na hospic, a přemýšlet o napojení sítí," dodal. Hospic můžete podpořit ZDE.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hospic sv. Lazara

Štítky Hospic sv. Lazara, hospicová péče, důstojné dožití, sbírka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hospicu sv. Lazara věří, že se přestěhují do důstojnějšího prostředí. Peníze na novou budovu shání od dárců  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.