Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Sdružení obcí bude jednat s vedením Plzeňského kraje o výstavbě nové nemocnice následné péče v Plané

Za hlavní priority považuje Sdružení měst a obcí Plzeňského kraje (SMOPK) zlepšení komunikace s vedením kraje a lepší zdravotnická dostupnost v odlehlých částech regionu, zejména na Tachovsku. S vedením kraje bude jednat o výstavbě nové nemocnice následné péče v Plané na Tachovsku.

"Stará nemocnice následné péče, která patří kraji, je v historické budově a má svůj strop v modernizaci. Už se to nedá posunout jak kapacitou, tak vybavením," řekla starostka Plané Martina Němečková (Pro Planou STAN), která je novou místopředsedkyní sdružení obcí. Už dva roky je podle ní připravená studie na novou nemocnici následné péče na příjezdu od Plzně u hlavní silnice. "Dali jsme to do územního plánu, který nám rok stojí a čeká na územní plán kraje, který se zpomalil," uvedla. Podle posledních informací by měl být hotový v červnu a pak se změní i územní plán Plané, kde budou plochy pro sociální a zdravotní účely.

"Jsou to pozemky Pozemkového fondu, který počítá s tím, že hned po změně je bezúplatně převede na kraj a ten by mohl zadávat další úrovně projektové dokumentace," řekla Němečková. Kapacita krajské nemocnice by se zvýšila ze 100 lůžek asi na 150. Byla by stále určena pro následnou péče, ale s doplňkovými službami. "Jako je třeba poliklinika se specializovanými ambulancemi plus výjezdové místo záchranky. Chtělo by to tam nonstop chirurgickou ambulanci, protože my máme 60 kilometrů do Plzně a 60 kilometrů do Chebu," uvedla. Personál by přešel ze současné nemocnice. Tachovsko je jeden ze dvou okresů ČR, kde chybí akutní nemocnice.

Podle místopředsedy SMPOK a starosty Dobřan Martina Sobotky (Aktivní Dobřany) je dalším zásadním úkolem nového vedení sdružení obcí zlepšit komunikaci kraje s obcemi. Sdružení podle něj bývalo v této spolupráci úspěšné, ale poslední dobou se komunikace mezi obcemi a krajem "trochu narušila". "Například téměř před rokem pan hejtman správnímu výbor slíbil, že se nové průmyslové zóny podle odstrašujícího příkladu Boru u Tachova budou nově důsledně projednávat s obcemi v území, než něco bude. A měsíc nato jsme se dozvěděli, že se chystá snad největší moderní investice v republice, gigafactory na letišti v Líních, a nikdo obce neinformoval," řekl.

Funkci šéfa SMOPK, jež reprezentuje 84 procent obyvatel regionu, aktuálně obhájil Rudolf Salvetr (ODS), starosta Klatov, druhého největšího města regionu. "Po minulých letech, kdy se nebylo možné vinou covidu pořádně scházet, bychom velmi rádi nastavili jasnou komunikační linku s krajem tak, aby nedocházelo k informačním šumům, které provázely největší průmyslový projekt zvažovaný v kraji (gigafactory). U něj byla komunikace mezi obcemi a krajem velmi nešťastná. A velmi složitě se pak dává ta důvěra dotčených obcí směrem ke kraji dohromady," řekl Salvetr. Podle něj je kraj hlavním partnerem sdružení a pro malé obce jsou stěžejní jeho dotační tituly.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice Plzeňského kraje, NPK

Štítky nemocnice následné péče, nemocnice v Plané, Tachovsko, budování nemocnice, chybějící nemocnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sdružení obcí bude jednat s vedením Plzeňského kraje o výstavbě nové nemocnice následné péče v Plané  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.