Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Sušice nabídla Plzeňskému kraji k provozování a bezúplatnému pronájmu svoji problémovou nemocnici

K bezúplatnému čtyřicetiletému pronájmu s opcí na další roky nabídlo msto Sušice Plzeňskému kraji provozování své nemocnice včetně vybavení. Městské lůžkové i ambulantní zařízení se dlouhodobě potácí v personálních i finančních problémech. Radnice ji navrhuje začlenit do skupiny šesti krajských nemocnic. Nabídku města na převzetí nemocnice dostali hejtman, krajští radní a zastupitelé.

Dopis, který radnice poslala na krajský úřad, poskytl novinářům radní jedenáctitisícového města Jonáš Bartoš (ODS). Zachování provozu Sušické nemocnice je velmi důležité pro dostupnost zdravotní péče na turisticky významném jihu kraje s velkou spádovostí, uvádí v něm vedení města. Podle něj správné fungování nemocnice zabrání také přetížení Klatovské nemocnice, která je největší nemocnicí v majetku kraje a od Sušice je zhruba 30 km. V případě schválení naší nabídky navrhujeme vytvoření pracovní skupiny, která vyřeší převod zaměstnanců, smluv a konkrétní výši finanční účasti města, uvedlo v dopise vedení radnice.

Nemocnice se dlouhodobě potýká s problémy, zejména kvůli nedostatku lékařů. Lůžková chirurgie tam nefunguje už víc než dva roky a od února je kvůli odchodům dalších lékařů uzavřená také lůžková interna. Město letos vyčlenilo v rozpočtu na provoz 30 milionů Kč.

Náměstek hejtmana pro zdravotnictví Pavel Hais (Piráti), který je opozičním zastupitelem v Sušici uvedl, že se vedení kraje k návrhu určitě vyjádří, nejdřív to musí projít výborem a radou. "Každopádně pan hejtman už říká městu tři čtvrtě roku, že jediná varianta je převzetí budovy, majetku i pozemků krajem za korunu, bez garance rozsahu péče. Protože v té situaci, v níž nemocnice momentálně je, ani jinak kraj nemůže rozhodnout, protože ta péče tam není žádná kromě ambulantní části a LDN," řekl. Podle Haise aktuálně přestala fungovat interna, jejíž lékaři teď končí, a od března bude velký problém zajištění velmi důležité interní ambulance, pokud nemocnice nesežene alespoň jednoho lékaře.

Kraj si nechává zpracovat právní stanovisko, které řekne, proč musí mít nemocnici v majetku, aby do ní mohl dávat peníze na investice, provoz a shánět dotace. "Sedělo na tom teď 25 zastupitelů a všichni zatím neoficiálně řekli, že variantu dlouhodobého pronájmu nepodpoří," uvedl Hais. Kraj podle něj nabízel převzetí nemocnice už v roce 2015, ale tehdejší vedení města se rozhodlo pro pronájem soukromému subjektu.

Město Sušice se teď podle radního Bartoše zavazuje, že bude hradit veškeré opravy budov a stavební úpravy podle požadavku nájemce. Dále kraji slibuje, že se bude podle svých možností a aktuální potřeby podílet na úhradě ztráty z poskytování akutní péče, bude aktivně pomáhat při hledání a oslovování nových zaměstnanců, vybuduje bydlení pro lékaře, bude jim přidělovat přednostně městské byty a provozovat ubytovnu.

Z dopisu kraji dále vyplývá, že v nemocnici aktuálně funguje oddělení následné péče s 80 lůžky, rentgen a ultrazvuk, laboratoř hematologie a biochemie, ambulantní rehabilitace, infuzní centrum, ARO, první pomoc i pro děti a dorost, chirurgická ambulance (nonstop) a interní ambulance. Nemocnice podle vedení města nabízí ve střednědobém až dlouhodobém horizontu možnost otevření lůžkové interny s 20 lůžky, možné i jako detašované pracoviště Klatovské nemocnice, osmi lůžek intenzivní péče, až 15 lůžek rehabilitace, 15 sociálních lůžek, dále jednodenní péči v oborech chirurgie, ortopedie a gynekologie. Oba operační sály jsou ve výborném stavu, uvedla radnice. Chce se také podílet na nákupu tomografu CT.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Sušická nemocnice

Štítky Plzeňský kraj, Sušická nemocnice, uzavře interní lůžka, lékař, Sušice, interna, odchod lékařů, nedostatek lékařů, dotace kraje, dotace na provoz nemocnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sušice nabídla Plzeňskému kraji k provozování a bezúplatnému pronájmu svoji problémovou nemocnici  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.