Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Stále více seniorů využívá v případě ohrožení života i zdraví službu tísňové péče. Pomoc si přivolají tlačítkem

Necelou stovku klientů z řad seniorů má v evidenci plzeňská městská policie, která se podílí na zajištění tísňové péče zejména pro seniory. Ta představuje zajištění nepřetržité hlasové a elektronické komunikace s osobami s vysokým rizikem ohrožení života a zdraví prostřednictvím tísňového tlačítka.

Velmi často teď strážníci městské policie vyjíždějí do terénu k případům, kdy si je senior v ohrožení života přivolá aktivací tísňového tlačítka nebo náramku. „Jedním z posledních zásahů byl případ, kdy byla hlídka MP Bory vyslána do ulice u Družby, kde žije devětaosmdesátiletá žena, která je zapojená do projektu Tísňové péče seniorů. Tato paní si stěžovala na svůj zdravotní stav. Současně dorazili i záchranáři, kteří si pacientku převzali a odvezli do fakultní nemocnice,“ popsala událost Andrea Vlčková, která je u městské policie metodikem prevence kriminality.

Zatím naposledy spustil signál uživatel tlačítka Tísňové péče žijící v domácnosti v Plzni na Borech. „Handicapovaný muž žádal pomoc, protože se v koupelně sesunul z invalidního vozíku na zem a nemohl se sám bez pomoci zvednout. Strážníci, kteří mu přijeli pomoci, se nejprve ujistili, že je v pořádku a neublížil si a poté muže posadili zpátky do vozíku,“ uvedla mluvčí městské policie Jana Pužmanová.

Tísňovou péči seniorů provozuje ji Městská charita Plzeň, za přispění Odboru sociálních služeb a podpory městských obvodů. „Na základě dohody vyjíždí na pomoc seniorům také Městská policie Plzeň. Za dobu existence tísňové linky, mají za sebou strážníci řadu zásahů, kdy v nejednom případě poskytovali první pomoc, a i zachránili lidský život,“ informovala Vlčová.

Tato služba je určena pro osoby, které žijí osamoceně, jsou vyššího věku nebo mají zhoršený zdravotní stav. „Právě v případě náhlého zhoršení zdravotního stavu nebo schopností si mohou pomocí tlačítka či náramku přivolat neodkladnou odbornou pomoc. Rodinám a klientům zajišťuje služba pocit bezpečí a jistoty v domácím prostředí. Může tak eliminovat strach z toho, že pomoc nepřijde včas,“ doplnila Andrea Vlčková.

Ohodnoť článek

Foto Městská policie Plzeň

Štítky tísňové tlačítko, městská policie, tísňová péče pro seniory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stále více seniorů využívá v případě ohrožení života i zdraví službu tísňové péče. Pomoc si přivolají tlačítkem  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.