Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Základní ošetření pro bezdomovce v Plzni zajišťuje už čtyři měsíce projekt Street medicine

Pilotní čtyři měsíce má za sebou projekt Street medicine, který v Plzni slouží především k tomu, aby měli lidé bez domova možnost základního ošetření. Bezdomovci mají jinak velmi ztížený přístup k běžným lékařským službám. Příprava projektu začala už před rokem, kdy se město Plzeň spojilo s několika neziskovými organizacemi.

„Nápad na projekt, který pomáhá takovýmto způsobem, jsem měla v hlavě už mnoho let, od doby, kdy jsem se setkala na zdravotnickém dozoru s lékařkou, která stejnou práci dělala v Praze. Loni jsme začali mluvit o možné realizaci. Město nás finančně podpořilo, a tak jsme spolu s dalšími šesti organizacemi rozjeli pilotní projekt,” popisuje začátky Lada Brožová, ředitelka Oblastního spolku Červeného kříže Plzeň- město a Rokycany.

„V praxi spolupráce funguje tak, že mě kontaktuje sociální pracovník z některé organizace nebo městský policista s tím, že potkal člověka bez domova, který potřebuje zdravotní péči. Já zajistím sestru, popřípadě sanitku, pokud je nutná. Tým za klientem dojede a zdravotník na místě vyhodnotí, zda zranění dokáže ošetřit sám nebo bude nutný převoz do nemocnice,” vysvětluje koordinátorka projektu Jana Fajfrová.

Oblastní spolek Českého červeného kříže má k dispozici šest sester, sanitku a dva řidiče, současně funguje i záchranný tým dobrovolníků, kteří pomáhají například s mytím klientů nebo, pokud je to nutné a klient je imobilní, je pomáhají naložit do sanitky. „Za čtyři měsíce fungování byl náš tým v terénu 78 krát a ošetřil 46 osob, nejčastější jsou tržné rány, oděrky a nehojící se defekty na kůži,” pokračuje Brožová.

Město se rozhodlo podpořit tento projekt nejen z důvodů sociální odpovědnosti, ale také kvůli tomu, že za poslední roky se zvedl počet bezdomovců, kteří do nemocnice přicházeli s velmi fatálními zraněními, jejich léčba byla drahá, bolestivá a v podstatě zbytečná, protože jí šlo zabránit například včasnou diagnostikou nebo ošetřením problému v zárodku. „Tím pádem projekt jednak pomáhá, ale i šetří státní prostředky,” vysvětlila Brožová.

Projekt vznikl na základě dlouhodobé poptávky ze stran organizací, které s lidmi bez domova pracují. Jako velmi přínosnou vnímají novou službu i městští policisté. „Zejména tím, že strážníci konečně mají možnost při práci s osobami bez domova, postiženými vleklými zdravotními obtížemi bez přímého ohrožení života, kontaktovat prostřednictvím koordinátorky zdravotníky. Proberou s nimi možnosti, předají jim poznatky, případně „objednají“ jejich ošetření v místě výskytu nebo převoz sanitním vozem do charitního zařízení, ubytovny či zdravotního zařízení. Tato možnost dlouhodobě chyběla,” dodává Ilona Gabrielová, velitelka obvodu MP Plzeň- střed.

Do projektu jsou zapojené organizace jako Point 14, Městské charita Plzeň, CPPT, Medici na ulici, Člověk v tísni, Ulice, Ledovec, Tady a teď, K srdci, SKP, Ponton a plzeňská městská policie.

Ohodnoť článek

Foto Street medicine

Štítky projekt Street medicine, zdravotní péče, ošetření bezdomovců, bezdomovci, projekt, Plzeň, bezdomovec, Červený kříž, Praha, Pražská konzervatoř, Člověk v tísni, Český červený kříž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Základní ošetření pro bezdomovce v Plzni zajišťuje už čtyři měsíce projekt Street medicine  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.