Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Velhartice svážejí děti z okolních vesnic, chtějí udržet školu

Pošumavská obec Velhartice koupila za více než tři miliony korun nový autobus, který vozí děti do základní a mateřské školy. Sváží je tak zdarma i z míst, kam veřejná doprava nezajíždí. Také díky autobusu, jehož nákup podpořil milionem korun Plzeňský kraj, se daří držet obecní školu i za cenu zvýšených doplatků na chybějící žáky, řekl dnes náměstek hejtmana Pavel Čížek (STAN). Spolupráce obcí pomáhá udržet i školu a školku v sousedních Hlavňovicích.

Velhartice, jimž po 15 letech letos stoupl počet obyvatel, podle Čížka úspěšně motivují rodiče, aby nedávali své děti do městských škol. V Hlavňovicích jsou děti v 1. až 3. třídě, ve Velharticích od 4. do 9. Autobus je tam vozí až 15 kilometrů, například z Hartmanic, kde se výuka omezuje, a z Petrovic, kde škola zanikla. "Udržet školu bylo vždy naší prioritou. Svážíme děti jako bonus pro rodiče za to, že je dávají do naší školy. Každý žák, který sem přijde, znamená menší náklady pro obec," řekl starosta Velhartic Václav Jarošík (Společně pro Velharticko). Na provoz školy dává obec s devatenáctimilionovými příjmy 1,6 milionu, další statisíce jdou na opravy, provoz tělocvičny a hřišť.

Autobus uveze 33 lidí, denně obslouží asi 100 dětí. Nahradil starý autobus, který zajišťoval kyvadlovou dopravu od roku 2006. Denně ujede zhruba 170 km a dále vozí děti na výlety. Staví přímo u školy, děti si vyzvedávají učitelé a asistentky.

"Udržet školu je naprosto zásadní. Je tu obrovská spádová oblast a děti by musely do Klatov nebo do Sušice. Ale dopravní obslužnost je složitá, autobusy ČSAD sem zajíždí dva nebo tři, ale je to nešťastně nastavené, že nestíhají děti dovézt a odvézt; navíc nezajíždí do všech vesnic," uvedla ředitelka školy Zdeňka Knězová. Podle ní i starosty budou děti přibývat. Zatímco minulých 15 let počet obyvatel Velhartic klesal, letos poprvé podle Jarošíka vzrostl o osm na 840 obyvatel. Obec připravila 11 levných zasíťovaných parcel pro rodinné domy, které už skoupily mladé rodiny a všechny už staví.

Velhartická škola má 94 dětí, hlavňovická 60. "Jsme malá vesnická škola, která si může s dětičkami pohrát, protože je všechny známe a víme, jak s nimi pracovat. Při těch stavech je to ideální práce," řekla ředitelka. Ve škole je řada dětí se vzdělávacími obtížemi i z pěstounských rodin. Učitelů má dostatek, fluktuaci minimální.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, správa, školy, Plzeňský, Velhartice, Pavel Čížek, Hlavňovice, Starostové a nezávislí, Plzeňský kraj, ČSAD, Hartmanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velhartice svážejí děti z okolních vesnic, chtějí udržet školu  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.