Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Plzeň za tři roky investovala díky EU do škol 119 milionů korun

Za poslední tři roky investovala Plzeň do svých základních škol přes 119 milionů korun, z toho více než 101 milionů činila podpora EU v oblasti vzdělávání v Integrovaných územních investicích (ITI). Navíc právě finišuje jedna z největších investic města do škol v sídlištní 7. základní a mateřské škole na Vinicích za více než 37 milionů korun, řekl dnes primátor Martin Baxa (ODS).

V celé plzeňské metropolitní oblasti, která zahrnuje 117 obcí s 309.000 obyvateli, přineslo ITI na modernizaci 51 škol celkem 288 milionů korun. Z toho bylo v Plzni do modernizace škol a nových učeben pro 19 základních a 13 středních škol investováno přes 200 milionů korun. Vznikly nové učebny technických, řemeslných a přírodovědných předmětů, učebny cizích jazyků nebo digitálních dovedností, které umožní žákům využívat nejmodernější technologie a lépe se připravit na budoucí povolání. Součástí rekonstrukcí jsou také stavební úpravy zajišťující bezbariérovost.

Rekonstrukce sedmé základní školy a mateřské školy má být dokončena na konci září. "Jedna z největších investic do škol zahrnuje nástavbu třetího nadzemního podlaží a přístavbu výtahu, škola tak bude plně bezbariérová. Vzniknou v ní tři odborné učebny - jedna pro výuku fyziky a chemie, druhá pro výuku přírodopisu a zeměpisu, třetí pro výuku pracovních činností. Součástí patra bude i nový kabinet fyziky a bezbariérové sociální zařízení," popsala radní pro oblast školství Lucie Kantorová (ANO).

ITI je nový nástroj, kterým EU v programovém období 2014 až 2020 podporuje rozvoj v důležitých metropolitních oblastech. "V případě plzeňské metropolitní oblasti jsme zvolili jako téma podporu technického vzdělávání, které nám umožní navázat na strojírenskou historii regionu a podpořit uspokojení narůstající poptávky po technicky vzdělaných pracovních silách," uvedl ředitel městského Útvaru koordinace evropských projektů Erich Beneš.

Další velkou investicí do městských základních škol z ITI byla například nová půdní vestavba 17. základní školy a mateřské školy na Roudné za deset milionů. Vznikly tři nové učebny s vybavením pro přírodovědnou a audiovizuální výuku a učebna informatiky, kabinet a sociální zázemí. Kromě Plzně se modernizace škol z ITI dočkaly například školy v Nezvěsticích, v Oseku či v Horní Bříze.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, školy, správa, základní, Plzeň, Evropská unie, investice, základní škola, učebna, Martin Baxa, ODS, Vinice, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeň za tři roky investovala díky EU do škol 119 milionů korun  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.