Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hlavní cenu Český nápad získali kybernetici z Plzně za technologii titulkování živých pořadů

Kybernetici ze ZČU slaví velký úspěch! Jejich technologie vzdáleného titulkování televizních pořadů získala na základě hlasování veřejnosti absolutní cenu Český nápad v soutěži Technologické agentury ČR (TA ČR). Projekt už předtím zvítězil v kategorii Společnost.

Z pěti projektů, jež zvítězily v jednotlivých kategoriích, tak lidé za nejužitečnější považují právě ten, za nímž stojí tým vědců z katedry kybernetiky a výzkumného centra NTIS Fakulty aplikovaných věd (FAV) Západočeské univerzity v Plzni (ZČU).

„Velmi si vážíme toho, že jsme dostali podporu Technologické agentury a že jsme mohli pomoci velké skupině diváků České televize se sluchovým handicapem, aby mohli sledovat živé pořady,“ uvedl během slavnostního vyhlašování výsledků ve čtvrtek 5. listopadu vedoucí oceněného projektu Josef Psutka z katedry kybernetiky a výzkumného centra NTIS Fakulty aplikovaných věd ZČU.

Projekt Eliminace jazykových bariér handicapovaných diváků České televize II., který si vysloužil jak Cenu TA ČR v kategorii Společnost, tak hlavní cenu Český nápad, řešili kybernetici FAV ve spolupráci s firmou SpeechTech v letech 2011 až 2016.

Technologie funguje tak, že originální zvuk živého pořadu v reálném čase přemlouvá takzvaný stínový řečník a systém jeho slova automaticky převádí do textu, který se zobrazí v televizi ve formě titulků. V současnosti technologii využívá firma SpeechTech ve spolupráci s řešiteli projektu ze ZČU při zajištění stálé služby pro Českou televizi.

„Česká televize má vysoké nároky na kvalitu. Originální zvuk živého pořadu proto v reálném čase přemlouvá takzvaný stínový řečník, systém jeho slova automaticky převádí do textu, který se zobrazí v televizi ve formě titulků,“ popisuje titulkování Josef Psutka z FAV. Nejdůležitější podle Josefa Psutky je, že systém pomáhá lidem, kteří ho opravdu potřebují.

Ročně se titulky opatří více než čtyři a půl tisíce hodin pořadů, a to zejména na kanálech ČT24, ČT sport a ČT1. Řešení přináší užitek desetitisícům diváků se sluchovým handicapem, kteří tak mají možnost získávat plnohodnotné informace z televizního vysílání, nezbytné obzvlášť v době koronavirové pandemie a s ní spojenými opatřeními. Službu živého titulkování využívají všichni diváci zcela bezplatně.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ZČU

Štítky Kybernetici ze ZČU, titulkování živých pořadů, ocenění, technologická agentura, technologie, projekt, Západočeská univerzita v Plzni, Plzeň, Technologická agentura ČR, Česká televize, Česko, Fakulta aplikovaných věd, SpeechTech

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hlavní cenu Český nápad získali kybernetici z Plzně za technologii titulkování živých pořadů  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.