První ročník zcela nového maturitního oboru s orientací na turismus otevírá od příštího školního roku plzeňská Akademie hotelnictví a cestovního ruchu. Čtyřleté studium propojí lásku k cestování, gastronomii a poznávání nových kultur se všeobecným vzděláním i odbornými znalostmi zaměřenými na management, marketing a cizí jazyky. V únoru se ke studiu mohou hlásit žáci devátých tříd.
„Po absolvování lycea budou žáci moci dále pokračovat na vysoké škole, začít vlastní podnikání nebo se rovnou zapojit do pracovního trhu. Turismus je jedním z nejrychleji rostoucích odvětví na světě a praktické zaměření zajistí absolventům široké možnosti uplatnění v České republice i v zahraničí,“ informovala Danila Vítová, mediální zástupkyně akademie.
Soukromá Akademie hotelnictví a cestovního ruchu se dlouhodobě řadí mezi nejlépe hodnocené hotelové školy v republice. V lednu 2025 získala prestižní Certifikát vysoké kvality vzdělávání v oboru gastronomie. Certifikace proběhla pod vedením Věry Rejhonové, členky představenstva Asociace kuchařů a cukrářů, a šéfkuchaře Tomáše Poppa. „Získání tohoto ocenění je výsledkem naší dlouhodobé práce, která se zaměřuje na kvalitu výuky i praxe,“ uvedla ředitelka Akademie hotelnictví a cestovního ruchu Jana Linhartová.
Tradičně se na škole studují maturitní obory hotelnictví a cestovní ruch a také učební obor kuchař - číšník. „Lyceum s orientací na turismus jsme otevřeli proto, že zájem o naši školu stoupá. Chceme reagovat zejména na zvýšený zájem žáků o všeobecné obory, které je připraví ke studiu na vysoké škole,“ řekla Jana Linhartová.
Od třetího ročníku si žáci lycea mohou volit další specializaci na obory Hotelnictví, Cestovní ruch, nebo Ekologie a udržitelnost. Kromě toho získají příležitost účastnit se zahraničních stáží, škola již řadu let spolupracuje s partnery v Německu, na Slovensku nebo ve Středomoří. Žáci se zapojují do programu Erasmus +.
Akademie hotelnictví a cestovního ruchu působí v Plzni jako soukromá střední hotelová škola a odborné gastro učiliště už třicet let. Své žáky připravuje především pro práci ve všech oborech gastronomie. Vychovává manažery hotelového provozu, kuchaře, číšníky, průvodce v turistickém ruchu a animátory.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.