Počasí dnes11 °C, zítra12 °C
Pondělí 14. října 2024  |  Svátek má Agáta
Bez reklam

Školy v Plzeňském kraji posílily za deset let zabezpečení, školí učitele i děti

, aktualizováno před 4 hodinami

Základní a střední školy v Plzeňském kraji zvýšily v posledních deseti letech zabezpečení budov, investovaly do nich desítky milionů korun. Od vraždy ve škole ve Žďáru na Sázavou v roce 2014 řeší bezpečnostní situaci jako velmi důležité téma. Do většiny škol se cizí osoba dostane těžko. 

Střední školy podle vedoucí krajského odboru školství Jaroslavy Havlíčkové neregistrují zvýšený počet útoků. "Pokud je u žáků objevena zbraň, například nůž, je situace okamžitě se žákem řešena jako hrubé porušení školního řádu a jsou přijímána výchovná opatření. To vše v součinnosti s policií," uvedla. Po loňské tragické událostí na filozofické fakultě v Praze vypracovala policie postup pro mimořádné události ve školách. Kraj hned uspořádal seminář pro učitele, kde přednášel bezpečnostní poradce Andor Šándor. Následovaly další přednášky pro učitele i žáky. Policie s krajem zorganizovala školení pro učitele zaměřené na ozbrojené útočníky.

Už v roce 2015 řešil kraj zajištění proti vniknutí cizích osob do škol. "Doporučilo se využití bezkontaktních čipových karet k zabezpečení vstupů, propojených s docházkovým systémem," řekla Havlíčková. V letech 2019 a 2020 se střední školy zapojily do programu na ochranu měkkých cílů ministerstva vnitra - na analýzy hrozeb a rizik, tvorbu bezpečnostních plánů, nácviky a cvičení, nákup bezpečnostních prostředků, třeba zábran proti nájezdu vozidel, a financování bezpečnostního pracovníka nebo strážného, o něhož byl největší zájem.

Ve 26 základních školách v Plzni teď skončil čtyřletý projekt vzdělávání všech zaměstnanců s cílem připravit je na případný vnější nebo vnitřní útok, a to pomocí simulovaných praktických ukázek. "Dále připravil zaměstnance škol na případnou ochranu žáků včetně poskytování první pomoci. Na projektu spolupracovaly složky IZS a všichni zaměstnanci prošli školením dvakrát," uvedla mluvčí města Eva Barborková. Žáci se školí ve výuce a při projektových dnech, kdy také pomáhá IZS a Červený kříž.

"K otevřeným útokům nedochází, ale v rámci rozesílání řetězových výhrůžných e-mailů školám v ČR v posledním období se adresáty staly také naše základní školy," uvedla Barborková. ZŠ v Plzni dlouhodobě zpracovávají a uskutečňují opatření vzešlá z bezpečnostních plánů. "Jsou už plně realizovaná na 4. a 28. ZŠ, částečně na Benešově a Bolevecké ZŠ," řekla mluvčí. Z přebytku hospodaření za rok 2023 dostal letos odbor školství pět milionů Kč na další opatření a plány. Letos je budou plně realizovat Benešova ZŠ, 17. ZŠ a Bolevecká ZŠ, plány zpracuje sedm škol. Do rozpočtu by se měla částka pěti milionů zařazovat každoročně.

Klatovy, druhé největší město v kraji, instalovaly v základních školách kamery před vchody a ve všech se kontrolují vstupující osoby. "Útoky nejsou žádné. Školy pořádají evakuační cvičení k opuštění budovy kvůli nebezpečí, jako je požár, živelné pohromy a další," řekl Jiří Krejčí z odboru školství. V základních školách v Domažlicích jsou u vstupu pověřené osoby. Mimo hodiny, kdy tam hromadně vstupují žáci, se musí požádat zvonkem o otevření dveří osobně příslušným pracovníkem školy. "V Domažlicích se v září stal útok nožem na dva žáky, ale případ je oproti události ze Žďáru zcela odlišný, protože útočníkem byla žákyně. Přesto mohu říct, že šlo o zcela ojedinělou událost," uvedl starosta Stanislav Antoš (KDU-ČSL). Všichni žáci jsou opakovaně informováni, jak se chovat v krizových situacích.

Tachov podle mluvčí Terezy Kořínské zavedl omezený vstup do budov. "Dále jsme instalovali kamerové systémy na vchody, šatny, větší prostory a video vrátníky. Opakovaně se školí žáci i zaměstnanci," řekla. Ve městě nezaznamenaly žádné útoky, pouze ZŠ Bor, která patří pod Tachov jako obec s rozšířenou působností, nahlásila jeden výhružný e-mail. Školy nepořádají branná cvičení ani cvičení proti aktivnímu střelci, ale požární poplachy, cvičné evakuace a další. Pouze ZŠ Bor chystá letos cvičení proti střelci za účasti policie, dodala.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky školy, základní školy, zabezpečení budov, kamerový systém

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Školy v Plzeňském kraji posílily za deset let zabezpečení, školí učitele i děti  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.