Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

Dětem z Ukrajiny pomáhají příměstské tábory se začleněním, zlepšují si na nich češtinu a nachází nové kamarády

Uprchlíci z Ukrajiny mají v Plzni zájem o příměstské tábory i rodinné akce. Pořádá je Diakonie Západ v rámci svého projektu Archa pro rodiny s dětmi. Děti díky nim smysluplně tráví volný čas, seznamují se s českými vrstevníky, naší kulturou i jazykem.

Někteří ukrajinští uprchlíci si těžko zvykají na život mimo svůj domov. Mají potíže s jazykem a mnohdy i financemi. To potvrzuje i Yuliia Popova, která s rodinou utekla z Ukrajiny na jaře 2022. Nejprve bydlela v Malesicích, kde se s Archou pro rodiny s dětmi setkala poprvé. Za uplynulé dva roky ušla v rámci integrace ona i její děti velký kus cesty.

„Největší problém mi dělá jazyková bariéra. Snažím se naučit česky, ale nemůžu si dovolit placené kurzy a na bezplatných není dostatek kapacity. Na život v Česku jsme si postupně zvykli. Moje dcera tu chodila do školky a v září nastupuje do první třídy. Pro mého téměř dospělého syna je obtížnější se přizpůsobit a opravdu se chce vrátit na Ukrajinu,“ říká Yuliia. Dnes sama pro Diakonii pracuje a pomáhá například s letními akcemi pro malé krajany.

Zájem je také o letní příměstské tábory

Vyhledávané jsou také příměstské tábory. Na přelomu července a srpna se konal tábor v Domažlicích, zítra startuje ten v Plzni. Věkové rozmezí dětí je od 6 do 15 let a zájem vždy převyšuje kapacitu. „V Plzni se často zapojují děti, které už s Archou mají zkušenost – ať už z volnočasových aktivit pořádaných během školního roku nebo z rodinných akcí či předešlých táborů. Některé děti se akcí účastní pravidelně již od našich prvních adaptačních aktivit, které jsme pořádali v Malesicích v roce 2022,“ vysvětluje Lucie Čechurová, sociální pracovnice služby Archa pro rodiny s dětmi Diakonie Západ. Celkem je na příměstské tábory přihlášeno 40 dětí ukrajinské národnosti.

Archa plánuje koncem léta další akci, díky které mohou ukrajinské rodiny, včetně třeba prarodičů, poznat místní tradice i okolí Plzně. „20. srpna vyrazíme na celodenní výlet nedaleko Plzně, přičemž konkrétní místo bude překvapením,“ uvedla Čechurová.

Novinkou je pak Klub Beruška. Určený je pro české i ukrajinské maminky s dětmi do čtyř let. Koná se každou třetí středu v měsíci od 10:00 do 12:00. Cílem je, aby měly maminky příležitost seznámit se, věnovat se společně rozvoji dětí a prostě si popovídat.

Na letní akce pak budou od září navazovat volnočasové aktivity pro děti, které pořádají v Arše pravidelně během školního roku. Většina akcí je hrazena německou Diakonie Katastrophenhilfe, grantem UMCOR podporujícím integraci ukrajinských uprchlíků a z veřejné sbírky Krabice od bot.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením Diakonie Západ

Štítky Diakonie Západ, příměstské tábory, tábory pro děti z Ukrajiny, integrace uprchlíků, jazykové kurzy, ukrajinské děti

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dětem z Ukrajiny pomáhají příměstské tábory se začleněním, zlepšují si na nich češtinu a nachází nové kamarády  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.