Počasí dnes28 °C, zítra20 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Jsme připraveni vzdělávat experty pro provoz nových jaderných bloků, říká rektor Západočeské univerzity

Nové jaderné bloky v Dukovanech postaví korejská KHNP, se kterou je Západočeská univerzita v Plzni (ZČU) v kontaktu a do budoucna plánují užší spolupráci, třeba, že by studenti mohli navštívit tamní jaderné elektrárny. Podle rektora Miroslava Lávičky je plzeňská univerzita připravena vzdělávat experty v oblasti jaderné energetiky. Škola také jako teprve osmá na světě získala loni certifikaci od Mezinárodní agentury pro atomovou energii, díky čemuž nabídne nový studijní program Management jaderného inženýrství.

S korejskou společností je univerzita v kontaktu díky partnerské firmě Doosan Škoda Power. I ta by měla stavět turbíny pro nové jaderné bloky. „Už teď mohou naši studenti absolvovat u této firmy stáže a praxe. S KHNP jsme pak domlouvali, jak ještě efektivněji vychovávat novou generaci jaderných odborníků včetně toho, že by se naši studující mohli podívat i do korejských jaderných elektráren. Očekávám, že konkrétní parametry spolupráce budeme domlouvat v průběhu tohoto a příštího roku a že půjde o otázky nejen vzdělávací, ale i výzkumné,“ uvedl rektor ZČU Miroslav Lávička.

Západočeská univerzita získala jako jedna z mála ve světě certifikaci mezinárodní atomové agentury IAEA

Západočeská univerzita v Plzni (ZČU), konkrétně její Fakulta elektrotechnická, obdržela jako osmá vysoká škola na světě certifikaci Mezinárodní agentury pro atomovou energii (IAEA). Díky tomuto osvědčení nabídne fakulta nový studijní program...

 

Podle něj české vysoké školy aktuálně zaostávají v počtu absolventů technických oborů pro budoucí potřebu průmyslu. „Na Západočeské univerzitě v Plzni jsme schopni produkovat špičkové absolventky a absolventy v celé řadě oborů, včetně těch zaměřených na jadernou energetiku. Kapacita ZČU, zejména Fakulty elektrotechnické, Fakulty aplikovaných věd a Fakulty strojní, je na to připravená,“ poznamenal rektor.

Zmíněné tři fakulty v loňském roce absolvovalo 205 studujících v bakalářských programech a 181 v navazujících magisterských. „Jsme si jisti, že máme prostor tato čísla ještě zvýšit. Klíčový však bude zájem nastupující generace o technické obory,“ připomenul rektor.

Rektor: Studenti mají zbytečné obavy

Lávička se domnívá, že některé uchazeče odrazují obavy z náročnosti studia. Mají strach, že nezvládnout matematiku nebo mechaniku. „Na fakultách proto fungují jakési podpůrné doučovací skupiny. Pokud někdo v prvním ročníku tápe, starší a zkušenější studenti mu rádi s absolvováním předmětů pomohou. Také se snažíme být víc vidět na středních školách. Nejen, že pořádáme den otevřených dveří, ale chodíme na střední školy i s výsledky našeho výzkumu nebo inovacemi, aby jejich žáci viděli, že věda a technika mohou být zábava a zejména záruka kvalitního a perspektivního zaměstnání,“ uvedl rektor.

Na Fakultě strojní probíhá výuka v oborové specializaci Stavba jaderně energetických zařízení už 60. rokem. „Jaderné energetice se významně věnují i programy na Fakultě elektrotechnické a vhodné experty můžeme rozhodně nalézt i mezi absolventy Fakulty aplikovaných věd. Fakulta elektrotechnická se aktuálně může pyšnit získáním certifikace Mezinárodní agentury pro atomovou energii IAEA. ZČU se totiž stala teprve osmou univerzitou na světě, která toto prestižní osvědčení obdržela, a fakulta bude díky ní ve spolupráci s Fakultou strojní nabízet nový studijní program Management jaderného inženýrství,“ uzavřel Miroslav Lávička.

Čtete také:

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Skupina ČEZ | Zdroj Západočeská univerzita v Plzni

Štítky Západočeská univerzita v Plzni, ZČU, jaderná energetika, jaderná elektrárna, technické obory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jsme připraveni vzdělávat experty pro provoz nových jaderných bloků, říká rektor Západočeské univerzity  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.