Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

V bitvě opravářů se utkali studenti. Cílem bylo v nejkratším čase zcela bezchybně opravit pračku i kávovar

V bitvě opravářů suverénním způsobem zvítězil dvoučlenný tým bojovníků ze Středního odborného učiliště elektrotechnického v Plzni. Dvojice dokázala v nejkratším čase a zcela bezchybně opravit pračku i kávovar. Studenti z projektu Naučíme vás to opravit se utkali ve druhém ročníku celostátní meziškolské soutěže.

Na druhém místě skončila škola z Ostravy a na třetím se umístila škola z Chomutova. Celkem se soutěže zúčastnilo 14 studentů ze sedmi škol z různých koutů ČR. „Dvoučlenné týmy druhých ročníků škol měly za úkol opravit dva spotřebiče v co nejkratším čase. Pračka a kávovar měly předem nasimulovanou závadu,“ popsala klání mluvčí soutěže Jana Hedencová.

Zapojené školy z Prahy, Hluboké nad Vltavou, Chomutova, Ostravy, Plzně, Třebíče a Kroměříže nabízejí specializované vzdělání v oblasti elektrotechniky. Každá škola zaměřuje svůj výukový program na konkrétní obor, který je doplněn o dílny se servisem domácích spotřebičů. Školy jsou pro projekt, který má zvýšit počet opravářů elektrospotřebičů vybírány tak, aby měly dobré zázemí, co se týče doplnění výuky o opravy elektrozařízení. S ohledem na vývoj domácích spotřebičů se studenti musí učit také novým technologiím.

„Někteří absolventi z projektu Naučíme vás to opravit pokračují ve studiu na vysoké škole, jiní nachází uplatnění v regionálních, nebo centrálních servisech výrobců, mnohdy i těch, do kterých chodili na praxi. Naše školy spolupracují s předními výrobci spotřebičů. Studentům přichází nabídky již během studia, takže si absolventi mohou vybírat kam půjdou pracovat,“ zdůrazňuje rostoucí poptávku po kvalifikovaných technicích Radek Hacaperka, generální ředitel APPLiA CZ a autor projektu.

„Rodiče deváťáků by měli při výběru dalšího vzdělání zvážit schopnost dítěte v kontextu požadavků a náročnosti škol, které připadají v úvahu. Zhodnotit by měli poměr mezi zručností a předpoklady ke klasickému studiu, zaměřenému spíše do akademické roviny. Problém je v historické devalvaci učebních oborů a zbytečně velkých očekávání u některých rodičů, při orientaci například na gymnázia,“ hodnotí Radek Hacaperka.

Většina žáků je podle Hacaperky průměrně manuálně zdatná, avšak v porovnání s žáky před zhruba 20 lety je s nimi v prvním ročníku více práce. Nicméně se mezi nimi najdou velmi zruční jedinci. Pak je na mistrech odborného výcviku tyto talenty odhalit a věnovat jim patřičnou péči, aby mohli studenti nadání rozvíjet.

Obecně je na pracovním trhu řemeslníků nedostatek a poptávka po zaměstnancích vysoká, což potvrzuje také autor projektu. „Zainteresované subjekty jako Hospodářská komora nebo Svaz průmyslu a dopravy vytváří tlak na projekty a podporu rozvoje takřka ve všech řemeslných oborech. Je to také o tom, jak řemeslníky odměňujeme. A zde se situace otáčí. Dochází k růstu mezd a ti nejlepší si dokáží vydělat podobné peníze jako lidé na středních manažerských pozicích,“ dodal Radek Hacaperka.

Ohodnoť článek

Foto Jana Hedencová

Štítky bitva opravářů, oprava kávovaru, soutěž studentů, řemeslo, odborné učiliště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V bitvě opravářů se utkali studenti. Cílem bylo v nejkratším čase zcela bezchybně opravit pračku i kávovar  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.