Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Kraj začne letos v Plzni stavět uměleckou školu za 100 milionů korun

Plzeňský kraj začne letos stavět v Plzni budovu Základní umělecké školy U Jam (ZUŠ) v městské části Bolevec. Jde o jednu z největších stavebních zakázek kraje plánovaných v tomto roce, předpokládaná hodnota je 100 milionů korun bez DPH, řekl vedoucí krajského odboru investic a majetku Michal Bouřa. Budova bude využita také pro organizování veřejných kulturních akcí.

Jak bude ZUŠ vypadat? 

Nová škola bude ve tvaru písmene L. Bude přetnuta vstupní částí s přísálím a vizuálním koridorem až do školní zahrady. Vlevo od vchodu bude hudební výchova ve dvou podlažích. Vpravo pak sál a ateliéry výtvarné výchovy a tělocvična baletu, uvedli projektanti. Prostory budou variabilní pro denní režimy až po veřejné akce.

„Teď běží příprava veřejné zakázky, chceme ji vyhlásit v červnu. Zahájení stavby plánujeme letos v říjnu," uvedl Michal Bouřa. Podle něj dostal kraj objekt od města Plzně. „Jde o starý tesko dům (dočasná stavba), taková skládačka, který se zdemoluje a postaví se nový objekt za 100 milionů. Bude ho financovat kraj, s dotací se nepočítá," řekl.

Využití denního světla 

Nová dřevěná a hodně prosklená budova podle Bouři zkvalitní prostředí výuky dětí. „Architektonický návrh od plzeňského projectstudia8 je velmi zdařilý. Zajímavé je dispoziční řešení nové budovy. Kvůli efektivnímu využití prostor po celý den bylo zohledněno využití přirozeného denního světla," uvedl. Průchod mezi místnostmi byl navržen tak, aby byl možný snadný přístup do všech částí včetně zahrady. Projektanti řešili území přilehlé k hlavní Gerské ulici, které je v zástavbě převážně rodinných a bytových domů.

ZUŠ byla založena v roce 1988 jako pátá lidová škola umění v Plzni, ředitelství má 14. rokem v Gymnáziu Františka Křižíka v Sokolovské ulici. Do školy chodí děti od pěti let na hudební, taneční a výtvarný obor. Škola na webu uvádí, že žáky vybavuje dovednostmi nezbytnými k uplatnění vlastního uměleckého záměru, vzdělává a vychovává posluchače koncertů, návštěvníky divadel, výstav a podobně. Připravuje také budoucí studenty profesionálních hudebních škol a pedagogických fakult.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ludwig Kwan / pexels

Štítky umění, škola, ZUŠ, obor, vzdělání, Plzeň, Plzeňský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj začne letos v Plzni stavět uměleckou školu za 100 milionů korun  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.