Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Stovky škol v Plzeňském kraji podpoří pondělní stávku, nejvíce se zapojí mateřinky a základky

Zapojení do výstražné stávky, kterou na 27. listopadu vyhlásily školské odbory, potvrdily v Plzni základní i mateřské školy. Drtivá většina z nich se zapojí pasivně, celkem čtyři základky a 13 mateřinek plánuje omezení výuky a provozu. V celém Plzeňském kraji ovšem evidují školské odbory zhruba 200 škol, které se většinou na ten den celé uzavřou. Stávkou organizátoři usilují nejen o více peněz pro školství na příští rok, ale kritizují také fakt, že má klesnout objem peněz na výplaty nepedagogických pracovníků jako jsou třeba kuchaři.

Krajské školské odbory v Plzeňském kraji zatím evidují zhruba 200 škol, které podpoří celodenní výstražnou stávku 27. listopadu. Jde o základní, mateřské i několik středních škol. Čísla se ale ještě mohou měnit. Podpora protestu je podle Jana Plzáka z krajské rady Českomoravského odborového svazu pracovníků školství silná, zejména na základních školách. „Ředitelé gymnázií se vyjádřili tak, že to nechají na jednotlivcích," sdělil Plzák. Dodal, že Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola elektrotechnická Plzeň - do stávky půjde celá, stejně jako třeba největší gymnázium v Plzni na Mikulášském náměstí.

Stávkují také menší vesnické školy, pro něž jsou podle Plzáka navržené škrty likvidační. „Vláda tvrdí, že je chce udržet, ale dělá kroky, aby je zlikvidovali," uvedl. Mají méně žáků i učitelů, ale lidí, kteří se starají o provoz, je zhruba stejně jako na větších školách, přitom platy jsou tam nižší.

V celém kraji bude stávkovat až polovina škol

Podle mluvčí krajského úřadu Evy Mertlové do středečních 13:00 odpovědělo 407 škol, z nichž 36 procent chce stávkovat plně a 19 procent podpoří protest bez přerušení výuky. „Zatím se ke stávce připojilo 212 škol, z toho 126 mateřských, 107 základních, 27 středních (kraj jich zřizuje 43), 29 školských zařízení a dvě vyšší odborné školy," řekla. Uzavřené mají být třeba SŠ v Klatovech, Plané, Stříbře, Kralovicích a gymnázia Stříbro a Tachov.

V Rokycanech budou stávkovat dvě ze tří ZŠ a jedna ze dvou MŠ. Stávky se účastní ZŠ v ulici Míru, kde ovšem bude šest zaměstnanců připraveno hlídat děti. Ředitelské volno naplánovali na ZŠ Jižní předměstí. Velmi symbolicky se uskuteční výuka na ZŠ TGM. Z mateřský škol se do stávky zapojí MŠ Školní a MŠ Saská. Omezení čekají rodiče a žáky také v Tachově, kde se zcela uzavře MŠ Stadtrodská, MŠ Pošumavská, MŠ Sadová, MŠ P. Velikého, ZŠ Hornická a ZŠ Zárečná. V omezeném provozu se otevře ZŠ Kostelní, kde zůstane ranní družina.

V Plzni, kde je 26 ZŠ a 40 samostatných MŠ, se zatím chystá stávkovat 13 mateřských a čtyři základní školy, většina se připojí pasivně. „Situaci intenzivně řešíme a děláme vše proto, aby dopad stávky byl na děti a rodiče co nejmenší. Oceňuji, že většina škol zvolila pasivní podporu stávky a v Plzni dojde jen k minimálnímu omezení výuky,“ sdělila náměstkyně primátora pro oblast školství a cestovního ruchu Lucie Kantorová (ANO).

Výuka se 27. listopadu neuskuteční na 2. ZŠ a 13. ZŠ s tím, že v případě naléhavé potřeby rodičů bude na těchto školách péče o děti zajištěna. Částečně se připojí také 1. ZŠ a u 15. ZŠ se ke stávce připojí odloučené pracoviště v Křimicích. V případě potřeby dohled nad těmito žáky zajistí kmenová 15. ZŠ ve Skvrňanech.

Z plzeňských mateřských škol pak chystá stávku 87. MŠ, 5. MŠ, 17. MŠ, 23. MŠ, 37. MŠ, 38. MŠ, 51. MŠ, 89. MŠ, kmenová pracoviště 16. a 24. MŠ, 44. MŠ, 55. MŠ a obě pracoviště 63. MŠ. K akci se částečně připojí i 80. MŠ, kde budou stávkovat pouze provozní zaměstnanci a děti budou mít zkrácenou výuku. Ostatní plzeňské školy a školky požadavky na rozpočet podporují, nicméně do stávky se nezapojí, aby nezpůsobily problémy rodičům. 

Centrální obvod nabídne dětem příměstský tábor

Ve třetím městském obvodu se do plánované stávky učitelů zapojí šest z celkem 17 pracovišť mateřských škol. V pondělí 27. listopadu tedy zůstanou předškolní zařízení zavřená pro 578 dětí. Vedení centrálního plzeňského obvodu se proto rozhodlo rodičům, kteří nemají možnost s dětmi zůstat doma nebo jim sami zajistit jiné hlídání, zařídit alternativu. „Dohodli jsme se s Plzeňskou krajskou radou dětí a mládeže na zřízení jednodenního příměstského tábora v budově Skupovky na Borech s názvem Z pohádky do pohádky. Děti tu čekají pohybové aktivity, pohádkoví průvodci a oběd a dvě svačinky,“ informoval místostarosta MO Plzeň 3 Pavel Šrámek (Piráti).

Příměstský tábor má kapacitu 30 dětí. Registraci najdou zájemci ze třetího městského obvodu a ze školek, kterých se stávka týká, na webu SKUPOVKA.cz. Rodiče zaplatí za příměstský tábor sto korun, které pokryjí výdaje na stravu. „Provoz a dozor uhradí obvod,“ dodal Šrámek.

Hlavním cílem učitelské stávky je upozornit na možné ohrožení kvality vzdělávání a na negativní dopad na fungování školských zařízení. Důvodem obav je nedostatek peněz na nepedagogické zaměstnance, jako jsou například uklízečky, kuchařky, školníci nebo školní psychologové, ekonomové a hospodáři.

Největší problém je s nízkými mzdami nepedagogických pracovníků a s PHmaxy (maximálním počtem hodin výuky proplácených státem), což by způsobilo rušení rozdělených tříd, čímž by se snížila kvalita výuky," vysvětluje Plzák. Školy už mají od srpna dané vzdělávací plány, tedy rozvržené hodiny a počty učitelů, a ministerstvo jim teď chce dát od ledna méně peněz na celý kalendářní rok, omezení by podle Plzáka způsobilo chaos. Školy budou mít víc učitelů, než na kolik dostanou peněz, "nadbytečné" pracovníky by musely platit z odměn a učitelé by pak byli na stejných penězích jako předloni.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky výstražná stávka, konsolidační balíček, platy nepedagogických pracovníků, stávka škol

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stovky škol v Plzeňském kraji podpoří pondělní stávku, nejvíce se zapojí mateřinky a základky  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.