Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Projekt plzeňské Sutnarky představuje světu české hrdinky, inspirovali se jím také v Pákistánu

Padesátka uměleckých portrétů významných českých žen pochází z dílny talentovaných studentů a absolventů Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni (ZČU). Plakáty doplňuje dalších pět desítek děl od studentů z pákistánské Národní umělecké školy v Láhauru. Virtuální výstava má základy ve starším projektu plzeňské fakulty, který doslova procestoval a inspiroval svět.

Stovka uměleckých portrétů významných žen, které utvářely minulost i přítomnost Česka a Pákistánu, se stala součástí unikátní mezinárodní online výstavy. Soubor padesáti plakátů českých hrdinek vytvořili studenti plzeňské Sutnarky. Výstavu si můžete prohlédnout na webových stránkách heroines.pk.

„Projekt České a pákistánské hrdinky si klade za cíl vyzdvihnout úlohu žen v historii a současnosti obou zemí a ukázat příklady aktivních, tvůrčích a inspirativních osobností. Česká část projektu odkazuje k aktuálnímu tématu ženské rovnoprávnosti a připomíná silné osobnosti českého umění, vědy i sportu,“ přibližuje mluvčí ZČU Šárka Stará.

Už v roce 2018 začali studenti a studentky ateliéru Didaktické ilustrace pracovat na projektu „Žena a její svět“. Ze série ilustrací následně vznikla knižní publikace „HRDINKY. Příběhy významných českých žen“, která vyšla na podzim 2020. Na publikaci navázala výstava, která měla být putovní, ale kvůli koronaviru se přesunula do online prostoru.„Díky tomu se však České hrdinky stihly podívat do světa mnohem dál, vystaveny byly například v Izraeli, Nizozemsku, Anglii, Itálii nebo Japonsku,“ vysvětluje vedoucí ateliéru Didaktické ilustrace Renáta Fučíková, která projekt kurátorky zaštítila a podílela se na výběru osobností.

České hrdinky se díky spolupráci s Českými centry představily v téměř 30 zemích jako je například Brazílie, USA, Alžír, Gruzie, Polsko či Ukrajina.  „Úspěch této výstavy spočívá v kombinaci několika aspektů – tematizování životních příběhů zajímavých žen, v jednoduchém, ale atraktivním zpracování plakátů a v neposlední řadě také v tom, že jde o díla mladých začínajících autorek a autorů. Jsme proto moc rádi, že výstavu můžeme prostřednictvím sítě našich poboček i zastupitelských úřadů šířit po světě, letos ji budeme uvádět třeba v Řecku, Egyptě nebo Nigérii,“ doplnila Hana Pištorová, projektová manažerka, která má Hrdinky v Českých centrech na starosti.

Plzeňský student uspěl v mezinárodní designérské soutěži mikromobility, jeho Buggy se inspirovala šváby

Třetí místo v designérské soutěži ENVO Next Move obsadil student Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) Ondrej Adamec. Soutěž pořádá kanadská společnost ENVO Drive, cílem bylo navrhnout novou generaci...

 

Hrdinky inspirovaly také pákistánskou Národní uměleckou školu (National College of Arts, NCA) v Láhauru k sestavení obdobné sady portrétů významných Pákistánek. Na podzim 2022 byla za velké pozornosti otevřena společná výstava českých a pákistánských ilustrací v galerii NCA. V prosinci 2022 byly portréty mimořádných žen obou zemí s doprovodnými texty ve spolupráci NCA a zastupitelského úřadu ČR v Pákistánu vydány knižně.

„Velvyslanectví ČR spolu s NCA a firmou Bata Pakistan jako sponzorem projektu při následném spuštění internetové stránky heroines.pk oznámilo zřízení každoročního ocenění jedné mimořádné pákistánské ženy; soubor „hrdinek“ tak bude postupně rozšiřován a posouván od historie k současnosti,“ zdůraznila Stará.

„Spolupráci s pakistánskou NCA považuji za obohacení našich zahraničních vztahů. Naše fakulta má tradičně silné vazby na vzdělávací a kulturní instituce v USA a samozřejmostí jsou partnerství s evropskými subjekty. Vedle východoasijských institucí, například v Tchaj-wanu či Japonsku, máme nyní možnost otevřít své dveře další vzdálené a bohaté kultuře,“ dodal děkan Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Vojtěch Aubrecht.

Ohodnoť článek

Foto Západočeská univerzita v Plzni

Štítky Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, Sutnarka, ZČU, české hrdinky, virtuální výstava, Pákistán

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Projekt plzeňské Sutnarky představuje světu české hrdinky, inspirovali se jím také v Pákistánu  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.