Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Zástupci plzeňské univerzity jednali na Tchaj-wanu o spolupráci s jedním z největších výrobců čipů na světě

Západočeská univerzita v Plzni (ZČU) se chce zapojit do vybraných aktivit plánovaného vývojového centra v Drážďanech. Moderní centrum tam plánuje vybudovat tchajwanská společnost TSMC, která se řadí mezi jedny z největších výrobců polovodičových čipů na světě. O případné spolupráci jednali s firmou zástupci plzeňské univerzity při své návštěvě Tchaj-wanu. Navštívili tam taktéž několik univerzit. Podle rektora Miroslava Lávičky šlo o první krok k navázání případné spolupráce.

„Prestižní tchajwanská společnost TSMC, která vyrábí vysoce pokročilé čipy například pro Apple, Qualcomm či AMD a další high-tech firmy, aktuálně zvažuje výstavbu nové továrny v Drážďanech. Jedním z nejdůležitějších témat naší cesty proto byla diskuse o možné spolupráci v oblasti vývoje polovodičových čipů a jejich aplikací,“ uvedl rektor ZČU Miroslav Lávička.

Absolventi ZČU dobývají svět s SED detektory. Hlídají bezpečnost nejen v českých městech, ale i v zahraničí

Nejen doma, ale i v zahraničí sklízí se svými SED detektory veliké úspěchy společnost, kterou založili absolventi plzeňské Fakulty aplikovaných věd ZČU. Jejich Sound Event Detector se instalují na problematických místech ve městech. Unikátní...

 

Plzeňští vědci se výzkumu v oblasti využívání čipových technologií dlouhodobě věnují. Úzce přitom spolupracují s dalšími technickými univerzitami v Česku i zahraničí. „Naším cílem je proto být součástí připravovaného konsorcia spolupracujícího se společností TSMC,“ přibližuje rektor. V rámci své cesty navštívili představitelé ZČU několik tchajwanských univerzit, kde diskutovali o možnostech výměnných stáží studentů i akademiků. Dále probírali možnosti budoucí spolupráce na výzkumných projektech.

„Tchajwanské univerzity jsou silně orientovány na oblast aplikovaného výzkumu. Za velmi zajímavá témata spolupráce považuji například oblasti robotiky, autonomního řízení vozidel, SoC designu, výkonové elektroniky a pohonů, aditivních technologií, pouzdření výkonových polovodičových modulů, matematického modelování a umělé inteligence, satelitní komunikace a vývoje pikosatelitů a řadu dalších. Velká příležitost je zde nejen v oblasti společných vědecko-výzkumných projektů, ale i výuky a vzájemné výměny studentů i akademiků,“ vyjmenovává proděkan fakulty elektrotechnické Jan Michalík.

Český nanosatelit už 5800krát obletěl Zemi a pořídil její detailní fotografie, pokyny dostává z plzeňské univerzity

Tým PilsenCUBE slaví mimořádný úspěch. Už rok úspěšně komunikuje s nanosatelitem VZLUSAT-2, který dopravila na oběžnou dráhu raketa Falcon 9. Čtyřkilová družice dokáže pořídit fotografie planety ve vysokém rozlišení. Na projektu se významně...

 

V Tchaj-peji jednala ZČU se zástupci National Applied Research Laboratories (NARLabs), tchajwanskou výzkumnou institucí. Vrcholem pracovní cesty na Tchaj-wan pak byla podle mluvčí ZČU Šárky Staré exkurze do nového školicí komplexu pro budoucí tovární inženýry společnosti TSMC, který sídlí v Centrálním tchajwanském vědeckém parku. Zástupci ZČU diskutovali s TSMC o možnostech vhodného zapojení do vybraných aktivit plánovaného vývojového centra čipů v Drážďanech, uvedla mluvčí.

„Návštěvu na Tchaj-wanu považuji pouze za první krok, kterým jsme oficiálně deklarovali naši připravenost a zájem o spolupráci. Je však nutné, aby tato návštěva byla v brzké době následována cestou odborného týmu ZČU, ve kterém již budou naši výzkumníci a pedagogové, kteří budou mít zájem o řešení konkrétních témat. Tchajwanská strana je na to připravena a my bychom si neměli nechat tuto jedinečnou příležitost uniknout," uzavírá rektor Lávička.

Ohodnoť článek

Foto Západočeská univerzita v Plzni

Štítky ZČU, Západočeská univerzita, výrobce čipů, výzkum a vývoj, vývojové centrum, Tchaj-wan, Miroslav Lávička

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zástupci plzeňské univerzity jednali na Tchaj-wanu o spolupráci s jedním z největších výrobců čipů na světě  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.