Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Absolventi ZČU dobývají svět s SED detektory. Hlídají bezpečnost nejen v českých městech, ale i v zahraničí

Nejen doma, ale i v zahraničí sklízí se svými SED detektory veliké úspěchy společnost, kterou založili absolventi plzeňské Fakulty aplikovaných věd ZČU. Jejich Sound Event Detector se instalují na problematických místech ve městech. Unikátní detektory pak reagují v reálném čase na zvuk střelby, tříštění skla a na panický křik. Informace o události pak okamžitě směřuje na bezpečnostní dispečink a následně do akce na označené místo vyráží policie, aby zaznamenaný incident mohla ověřit a přijmout potřebná opatření.

„Divokou kartu na soutěž Future of AI a s ní postup do hlavního kola, které se uskuteční v Itálii získala v předkole soutěže StartUpů organizace We Make Future společnost absolventů ZČU. Teď mají možnost prezentovat detektory na největší StartUp události roku před porotou 300 investorů,“ informovala mluvčí ZČU Šárka Stará.

Desítky SED detektorů už dva roky dohlíží na bezpečnost v centru Plzně a používá je městská policie v rámci svého nového bezpečnostního dispečinku. A už několikrát se osvědčily v ostrém režimu. Šestice detektorů začala nejprve hlídat na Americké třídě a v Cukrovarské ulici a hned v prvních týdnech zachytily na Americké třídě výstřely z plynové pistole. Jindy detektor upozornil na hlučné opilé bezdomovce, kteří demolovali zaparkovaný automobil. Od té doby se počet SED v krajské metropoli zvýšil na zhruba 50, dalších 10 funguje v prostorách Fakultní nemocnice Plzeň.

Nově je mají například také v České Lípě, Dubí nebo Ostravě, připravují a plánují se instalace v Brně, Liberci, Ústí nad Labem a na dalších místech. Společnost s nimi ale boduje doslova po celém světě. „Zařízení máme instalována také v Amsterdamu, São Paulu, máme několik proofs of concept v Anglii či v Novém Mexiku,” vyjmenovává bývalý student ZČU a současný ředitel úspěšné společnosti Lukáš Svoboda. Detektory hlídají vytipované problémové lokality, jako jsou například parky, centrum města nebo autobusové a vlakové nádraží.

„Zajímavé je, že máme větší úspěchy u menších obcí, kde jsou SED používány většinou z trochu jiných důvodů, a to třeba za účelem detekce rušení nočního klidu, což se normálně špatně odhaluje, protože než stihne policie po ohlášení přijet, na daném místě je klid. Takhle se dá v reálném čase zjistit, kdo to byl,” uvádí Lukáš Svoboda. „Navíc instalace detektorů je jednoduchá a oproti kamerovému systému, pro který je nutné připravit potřebnou infrastrukturu, se jedná o výrazně levnější řešení, které si mohou dovolit i malé obce,” dodává.

Dvakrát za jednu noc spustily alarm speciální detektory, které na ulici rozeznají zvuk střelby, panických výkřiků a tříštění skla

V ostrém provozu se opět v centru Plzně osvědčily speciální SED detektory, které na ulici rozeznají zvuky střelby, panických výkřiků a tříštění skla. Jeden z detektorů vpodvečer upozornil operačního strážníka městské policie na možný incident v...

Technologie využívaná SED je unikátní v tom, že neuronová síť, která provádí zpracování a klasifikaci zvuku, běží přímo na procesoru umístěném v zařízení, a tak není potřeba budovat infrastrukturu. Například v Plzni jsou detektory umístěny i na spoustě míst, kde není kamerový systém, protože při zkombinování místní znalosti a vteřinové zvukové ukázky, kterou detektor odešle do operačního střediska, je možné vyhodnotit závažnost situace a případně vyslat na dané místo policejní hlídku.

Detektory jsou ve stoprocentním souladu s GDPR. To je v dnešní době, kdy je hlavně v Evropě stěžejní ochrana osobních údajů, nespornou výhodou, za níž opět stojí využitá technologie, neboť celá analýza zvuku probíhá přímo na zařízení a ven se odešlou pouze metadata a maximálně vteřinová zvuková ukázka. A tak na základě uvolněných dat není možné rozpoznat konkrétní osobu. Zařízení tedy mohou být umisťována i tam, kde by přítomnost kamery byla nepřípustná. Detektory jsou například v nemocnicích, školách, zařízeních kritické infrastruktury, bankách či v prostorách sociálních zařízení nebo šaten různých firem.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MP Plzeň

Štítky detektory, detektor střelby, panický křik, tříštění skla, městská policie, absolventi ZČU, startup, SED detector

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Richard Schmidtmajer

To mi připadá jako zařízení přijatelnější než šmírovací kamery.

Středa, 10. května 2023, 13:53Odpovědět

Absolventi ZČU dobývají svět s SED detektory. Hlídají bezpečnost nejen v českých městech, ale i v zahraničí  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.