Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Dvakrát za jednu noc spustily alarm speciální detektory, které na ulici rozeznají zvuk střelby, panických výkřiků a tříštění skla

V ostrém provozu se opět v centru Plzně osvědčily speciální SED detektory, které na ulici rozeznají zvuky střelby, panických výkřiků a tříštění skla. Jeden z detektorů vpodvečer upozornil operačního strážníka městské policie na možný incident v Plzni na Americké třídě. První detektory už od jara fungují na exponovaných místech. Město nedávno získalo dotací na pořízení dalších téměř tří desítek těchto přístrojů.

„Strážník na dohledu městského kamerové systému okamžitě zjistil, že impulsem ke spuštění poplachu byl pokřikující muž vstupující do vozovky. Tento muž byl vzápětí napaden skupinkou lidí a zůstal nehybně ležet na chodníku,“ popsala událost mluvčí městské policie Jana Pužmanová. Už před napadením muže byly ale díky alarmu z detektoru na cestě k místu činu hlídky městské policie. Zároveň byla o celé události ihned vyrozuměna Policie ČR, která na Americkou třídu také dorazila.

„Hlídkám se přímo na místě podařilo zastihnout podezřelou skupinku, ta se obhajovala tím, že se pouze útoku muže bránila. Při potyčce muž utrpěl poranění, která si vyžádala lékařské ošetření,“ uvedla mluvčí Pužmanová. Tím ale výjezdy na základě upozornění SED detektoru během této jediné noci nekončily.

„Zhruba ve čtvrt na dvě v noci vyslal operační strážník na základě zaznamenaného zvukového poplachu hlídku městské policie na náměstí Republiky. Podnětem ke spuštění upozornění byla skupinka sedmi osob narušujících veřejný pořádek. Na obrazovém záznamu bylo zřejmé, že se někteří přítomní pokouší navzájem napadat. Hlídka na místě zjistila, že nakonec k žádnému protiprávnímu jednání nedošlo,“ dodala mluvčí městské policie.

Plzeň bude hlídat více těchto detektorů

Problematická místa ve městě by do budoucna mělo hlídat kolem 30 takových detektorů. „Plzeň teď získala na projekt nasazení SED detektorů dotaci ve výši 550 tisíc korun z ministerstva vnitra,“ uvedl primátor města Plzně Roman Zarzycký (ANO). Zařízení o velikosti menší krabičky se primárně rozmísťuje na sloupy podobně jako bezpečnostní kamery v centru města. Jde o exponované lokality s nižším pocitem bezpečí, jednou z nich je například hlavní nádraží. Unikátní detektory reagují v reálném čase na střelbu, tříštění skla a na panický křik. Informace o události pak okamžitě směřuje na bezpečnostní dispečink a následně do akce na označené místo vyráží policie, aby zaznamenaný incident mohla ověřit a případně k události přijmout potřebná opatření.

První detektor byl v rámci testovacího provozu umístěn v prostoru Cukrovarské ulice, kde je bezpečnostní dispečink. Další tři místa jsou na Americké třídě od památníku dolů směrem ke kruhovému objezdu. Tři detektory stačí na pokrytí celé Americké, která je zejména v noci velmi problematickým místem. V bezpečnostním dispečinku pracují analytici s analytickými softwary. Tam jsou také svedeny detektory a na mapovém podkladu se ví, co ten detektor dělá. Smyslem je umisťovat ty detektory na problematická místa tak, aby existovala triangulace. Znamená to mít tři detektory v nějaké lokalitě, aby si navzájem dokázaly předat informaci a předat ji do toho systému. Díky tomu je pak analytik schopen určit přesnou GPS souřadnici, kde se událost stala a do akce vyráží policie.

Už při testování došlo k události, kdy detektory bezpečně zaznamenaly střelbu na Americké třídě, kde se v ranních hodinách poprali dva muži. Jeden z nich při incidentu několikrát vystřelil do vzduchu. A právě i díky detektorům byli na místě činu velmi rychle policisté i záchranáři.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Městská policie Plzeň, Richard Beneš

Štítky detektory, detektor střelby, panický křik, tříštění skla, Správa informačních technologií města Plzně, městská policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvakrát za jednu noc spustily alarm speciální detektory, které na ulici rozeznají zvuk střelby, panických výkřiků a tříštění skla  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.