Počasí dnes24 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Plzeňská fakulta zdravotnických studií, kde řeší kauzu se stipendii, má nového děkana

Fakultu zdravotnických studií (FZS) Západočeské univerzity v Plzni povede v následujících čtyřech letech manažer Jan Beránek. Ve druhém kole opakované volby získal od akademického senátu fakulty potřebnou nadpoloviční většinu hlasů. Jeho předchůdce Lukáš Štich rezignoval kvůli podezření, že nestandardně přiděloval stipendia některým studentům a zpětně od nich vybíral peníze. Případem se zabývá policie.

„Jan Beránek kandidoval už v první volbě, kdy v prvním i druhém kole získal šest hlasů. Stejný počet obdržel i v prvním kole opakované volby, která se konala 24. dubna. Nyní získal potřebných sedm hlasů. V první volbě byli dalšími kandidujícími vedoucí katedry ošetřovatelství a porodní asistence FZS Jitka Krocová a lékař Zdeněk Hess. V opakované volbě už kromě Jana Beránka kandidovala pouze Jitka Krocová,“ uvedla mluvčí univerzity Šárka Stará.

Jednačtyřicetiletý manažer Jan Beránek se posledních deset let věnuje řízení firem a působil na pozicích generálního ředitele a jednatele. Vystudoval Fakultu elektrotechnickou ZČU, později získal titul MBA na CEMI institutu v Praze a absolvoval i dvouletý intenzivní Global Leadership Program v USA, zaměřený na řízení středně velkých podniků a institucí, a další odborné programy a kurzy, zejména v obchodu, logistice nebo projektovém a krizovém řízení. Znalosti a zkušenosti ze strategického a krizového managementu chce využít i při vedení fakulty. Své funkční období na univerzitě zahájí po jmenování rektorem.

Dříve zvolený děkan Lukáš Štich měl stát ve vedení fakulty po následující čtyři roky. Už během února ale po výzvě rektora rezignoval na svou funkci. Důvodem je podezření související s udělováním stipendií na fakultě, čímž se zabývá i policie. Na případ upozornil deník Právo, podle něhož měli dostávat finanční podporu i studenti s horším prospěchem. Část peněz pak měli odevzdávat právě děkanovi. Štich tato obvinění po celou dobu popírá. Vedení univerzity taktéž nechalo kvůli těmto podezřením provést na fakultě audit, který ale nedospěl k žádným mimořádným zjištěním.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Západočeská univerzita v Plzni

Štítky Fakulta zdravotnických studií, ZČU, Západočeská univerzita, Lukáš Štich, děkan rezignoval, volba děkana, Jan Beránek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňská fakulta zdravotnických studií, kde řeší kauzu se stipendii, má nového děkana  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.