Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

První plzeňský obvod rozšířil kapacitu svých školek o 71 míst. V tomto trendu chce i nadále pokračovat

Základní a mateřská škola při Fakultní nemocnici Plzeň se přestěhovala do nově zrekonstruovaných prostor na Slovanech a uvolnila tak místo pro až 71 dětí. Už v loňském roce první obvod navýšil kapacity 91. mateřské školy, kde díky rekonstrukci pavilonu vznikly dvě nové třídy.

O 71 míst se rozšířila kapacita u 60. mateřské školy v Manětínské ulici. „My jsme v současné době rádi za každé místo ve školce, protože kapacita není dostačující. Každoročně sice umístíme všechny děti, které na to ze zákona mají nárok, ale zájem je mnohem větší,“ říká starostka Jedničky Helena Řežábová (ODS). Co se týče zákonného nároku na školku, ten mají místní děti, které k 31. srpnu dovršily věk tří let a které řádně absolvovaly zápis.

Do plzeňských škol nastoupil letos rekordní počet žáků, podíl na tom nesou i děti válečných uprchlíků

Letošní nástup dětí do škol je o něco jiný než v předchozích letech. Do lavic totiž usedly i děti válečných uprchlíků z Ukrajiny. Jejich počty odhaduje město na zhruba 1400, toto číslo se ale může ještě změnit. Plzeňská radnice také letos eviduje...

 

Pokud to pak situace umožňuje, obvod se snaží umisťovat i děti mladší. „Jde o děti, které dovrší tři roky teprve v průběhu školního roku a jejichž maminky už se potřebují vrátit zpátky do práce. Místa ve školkách tedy potřebujeme, takže po dohodě s ředitelkou Základní a mateřské školy při Fakultní nemocnici Plzeň, která nás ujistila, že mají zcela adekvátní a zrekonstruované prostory v Brojově ulici na Slovanech, jsme přistoupili k ukončení nájemní smlouvy, a stávající školku rozšířili, přičemž je v plánu tyto vnitřní prostory v příštím roce ještě zrekonstruovat,“ popsala místostarostka Ilona Jehličková (TOP 09).

Dále doplnila, že o navyšování kapacity školek bude obvod usilovat i nadále. V plánu je například rozšíření 81. mateřské školy na Vinicích, kde by měl přibýt jeden pavilon se dvěma třídami. „Chystáme se oslovit architekty, z jejichž návrhů vybere odborná porota ten nejlepší,“ doplnila vedoucí Odboru investic a majetku Andrea Šlechtová.

První plzeňský obvod spravuje dohromady osm mateřských škol o celkové kapacitě 1394 míst. Kapacitně největší je 7. mateřská škola, která má pracoviště v Kralovické a Žlutické ulici a nyní ji navštěvuje dohromady více než 220 dětí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MO Plzeň 1 | Zdroj MO Plzeň 1

Štítky kapacity školek, mateřinky, umístění dětí do škol, mateřské školy, MO Plzeň 1, mateřská škola, Fakultní nemocnice Plzeň, Plzeň 2-Slovany, Helena Řežábová, ODS, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První plzeňský obvod rozšířil kapacitu svých školek o 71 míst. V tomto trendu chce i nadále pokračovat  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.