Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Malá obec si chce udržet své čápy, chystá se pro ně zcela nový stožár s hnízdní podložkou

Udržet čápy bílé v malebné obci Vstiš na jižním Plzeňsku bylo cílem složité operace. Původní hnízdo čápů bylo dlouhodobě v havarijním stavu a teprve letos se podařilo prosadit instalaci nového stožáru se stabilní hnízdní podložkou. Letošní hnízdění čápů ve Vstiši ovšem také poznamenal krvavý a tragický souboj samců o hnízdo.

Do záchrany čapího hnízda ve Vstiši se vedle expertů ze spolku DESOP a plzeňské záchranné stanice živočichů zapojil finančně i Plzeňský kraj a také obecní samospráva. Cílem akce bylo vytvořit čápům bílým, původně hnízdícím na starém sušáku hasičských hadic v objektu místní hasičské zbrojnice, náhradní a adekvátní hnízdiště.

„Konstrukce původního sušáku hadic s čapím hnízdem byla dlouhodobě v havarijním stavu a původně v roce 2014 námi narychlo osazená hnízdní podložka byla určena pouze na jeden rok. Bohužel prosadit nový stožár se stabilní hnízdní podložkou se podařilo až letos, a to hlavně v důsledku skutečnosti, že stará trubková konstrukce sušáku i s provizorní hnízdní podložkou a čapím hnízdem už opravdu hrozila zřícením,“ konstatoval šéf záchranné stanice Karel Makoň.

Podle zákona ovšem nelze čapí hnízdo zničit nebo zrušit bez náhrady. Proto se začala řešit nová hnízdní podložka. To však nešlo tak rychle. „Fakt, že se podařilo čápy ve Vstiši udržet, je obrovskou zásluhou hlavně kolegy a obyvatele Vstiše pana Ondřeje Peksy. Ten velice rychle a operativně spolu se zaměstnancem obce Josefem Špačkem a místními obyvateli po zániku původní hnízdní podložky zhotovil dle našich instrukcí parádní provizorní, dřevěnou hnízdní podložku. Tu se podařilo umístit na hřebeni sousední stodoly Bohumily Fegové. Nebýt těchto nadšenců, asi by čápi ve Vstiši letos vůbec nebyli. A kdo ví, zda by se sem v následujících letech vůbec kdy vrátili,“ říká Makoň.

Letošní hnízdění čápů ve Vstiši bylo bohužel neúspěšné a poznamenal ho krvavý souboj samců o hnízdo a samici. Výsledkem bylo usmrcení obou dvou mláďat vítězným samcem zabita. „Původní samice se teď se svým staronovým partnerem na dřevěné hnízdní podložce zdržuje neustále. Díky tomu je velká šance, že příští rok zde tento pár zahnízdí. To už snad na zcela nové, bezpečné, stabilní a naší hnízdní podložce, kterou jsme dokončili," dodal Makoň. 

Ohodnoť článek

Foto DESOP / Karel Makoň

Štítky čápi, čapí hnízdo, výměna čapího hnízda, krvavý souboj čápů, podložka, hnízdo, Plzeňský kraj, Vstiš, Josef Špaček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Malá obec si chce udržet své čápy, chystá se pro ně zcela nový stožár s hnízdní podložkou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.