Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Lidé mají zájem o recyklaci jedlých tuků a olejů, využít mohou desítky sběrných nádob

Přes dvacet popelnic s fialovým víkem najdou lidé na území čtvrtého městského obvodu. Jedná se o pilotní projekt, který ukáže, jestli dokáží lidé efektivně třídit jedlé tuky a oleje z domácnosti. Pokud se ukáže, že ano, přibudou v ulicích Plzně další sběrné nádoby. Poslední dva roky stály tyto popelnice i na Jižním Předměstí a na Borech. Lidé do nich ale vyhazovali všemožný odpad a nemělo smysl, aby tam nadále zůstávaly.

Tříděním jedlých tuků a olejů lze předejít ucpanému potrubí. Díky recyklaci klesá produkce oxidu uhličitého i potřeba pěstovat olejniny pro průmyslové účely. Vytříděný a recyklovaný olej lze znovu využít například pro výrobu biopaliv.

Recyklace je velké téma a nemusí se jednat nutně jen o papír, sklo nebo plasty. Čím dál více se lidé zajímají o možnost třídění potravinářských olejů a tuků z domácnosti. Proto nově najdou 21 popelnic s fialovorůžovým víkem v Červeném Hrádku, Bukovci a Újezdu. Jejich konkrétní umístění lze najít na mapě.

„Lidé na Čtyřce mají o třídění odpadu velký zájem. Konkrétně na nádoby, do kterých by bylo možné odkládat kuchyňský olej a další tuky, dostáváme dotazy prakticky neustále,“ informoval starosta čtvrtého městského obvodu Tomáš Soukup (ANO).

S bioodpadem by se mělo nakládat smysluplně, přesto obsah hnědých popelnic končí na skládce

Co patří do hnědých popelnic? Odpověď na tuto otázku se učí už děti na základní škole, a přesto se stačí do nádob podívat a je jasné, že mnoho Plzeňanů nedávalo v hodinách pozor. Bioodpad je přitom velmi hodnotná surovina, ale na rozdíl od plastu...

Prakticky všechny potravinářské oleje a tuky používané v domácnosti lze recyklovat a mohou člověku dál posloužit. Mezi ně patří například oleje z konzerv, marinád, salátových zálivek, nakládané zeleniny a samozřejmě také obsah pánviček a friťáků po smažení. Mezi tento typ odpadu řadíme také máslo, sádlo nebo výpek z masa. To vše stačí slít do PET lahve, pevně ji uzavřít a odnést do označené popelnice.

Obdobný projekt v centru Plzně neuspěl

Poslední dva roky zjišťoval centrální městský obvod ochotu lidí třídit jedlé tuky a oleje. Na 13 místech na Jižním Předměstí a na Borech proto nechal umístit speciální 240litrové nádoby. „Bohužel jsme museli popelnice stáhnout, protože do nádob byl mimo jedlých tuků a olejů odkládán i směsný odpad, bioodpad a mnoho dalšího, co do nádob nepatří, čímž se značně komplikoval tento sběr,“ uvedl Odbor životního prostředí plzeňského magistrátu. Pokud budou lidé na Čtyřce vzornější, nechá radnice umístit nádoby také na Doubravce nebo v Lobzích.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Magistrát města Plzně

Štítky odpady, třídění, recyklace, bioodpad, jedlé tuky a oleje, životní prostředí, popelnice, odpad, městská část, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé mají zájem o recyklaci jedlých tuků a olejů, využít mohou desítky sběrných nádob  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.