Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na šumavské Vintířově stezce odhalili sochu sv. Vintíře, jde o obdobu slavné poutní cesty do španělského Santiaga

Odhalením sochy sv. Vintíře nedaleko od šumavského kostela sv. Mořice na Mouřenci vyvrcholil projekt poutní Vintířovy stezky. Jde o česko-německou obdobu slavné Svatojakubské cesty do španělského Santiaga de Compostela. Sochu slavného poustevníka vytvořila sklářská výtvarnice Vladěna Tesařová.

„Hlavním motivem vybudování Vintířovy stezky je nabídnout poutníkům nejen poznání historie našeho kraje a unikátní turistické zážitky v nádherných kulisách Bavorského lesa a Šumavy. Je zde výrazně zastoupen také duchovní přesah a každá etapa nabízí unikátní místa k rozjímání. Jsem přesvědčený, že tato stezka má potenciál přilákat turisty i věřící poutníky nejen z Česka, ale i ze zahraničí,“ uvedl radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Libor Picka (STAN).

Projekt Vintířova stezka odstartoval v listopadu 2018 a byl spolufinancován z Programu přeshraniční spolupráce, za Plzeňský kraj částkou 301 669 EUR. Je společným dílem Plzeňského kraje, bavorské organizace Arberland REGio GmbH a obce Hartmanice.

Stezka začíná v bavorském Niederalteichu, v jehož klášteře sv. Vintíř působil. V devíti denních etapách dovede poutníky až do Blatné. Samozřejmě lze absolvovat nejen celou pouť, ale jednotlivé etapy, z nichž nejdelší (Sušice – Horažďovice) měří 22,2 km a nejkratší (Prášily – Hartmanice) 14,4 km. Součástí Vintířovy stezky je i šest uzavřených okruhů pro rodiny s dětmi s herními prvky a geokolokační hrou Skryté příběhy.

Byl to sv. Vintíř, kdo se v 11. století vydal hluboko do neosídleného „Severního lesa”. Zde začal, v obci nesoucí dnes název Rinchnach, s mýcením neprostupných lesů. Tím položil základní kámen k osidlování hraniční oblasti. Proto je také symbolem turistického značení na německé straně motyčka. „Po stopách sv. Vintíře nyní vede poutní trasa původní lesní divočinou a pestrou krajinou s dalekými výhledy. Při putování se budou turisté seznamovat s Vintířem, který byl nejen mnichem objevitelem, ale také diplomatem a mírotvůrcem mezi národy,“ zdůraznila Simona Fink z Informačního centra Bavorsko – Čechy.

„Na páteřní trase je vybudováno pět symbolických odpočinkových míst s architektonicky řešenými kamennými sestavami s kovářským prvkem v podobě Vintířovy poutnické hole, které vyzývají poutníky k zastavení a meditaci. Vedle informačních laviček jsou k dispozici etapový průvodce trasou, mapy a letáčky k výletním okruhům," uvedla mluvčí Plzeňského kraje Eva Mertlová. 

Svatý Vintíř žil v 10.–11. století a jeho život je opředen mnoha nejasnostmi. Je pravděpodobné, že se přátelil s přemyslovskými bratry Oldřichem a Jaromírem, kteří v roce 1001 utekli z Čech před krutým Boleslavem Ryšavým. Kolovala pověst, že se Vintíř stal kmotrem knížete Břetislava, Oldřichova syna. Po setkání s biskupem Gothardem se Vintíř rozhodl stát řeholníkem benediktinského řádu. Vykonal pouť do Svaté země a po návratu roku 1007 složil řeholní sliby. Nejprve se navzdory vstupu do řádu nemohl vzdát světských radovánek, později ale odchází do samoty a žije příkladný život světce. Prošel Bavorskem, později se přemístil do kraje nad Řezným potokem na bavorské straně Šumavy, kde si založil poustevnu. Ta se s příchodem dalších bratří později rozrostla v klášter Riminichi (klášter Rinchnach). Později se dostal do oblasti kolem hradu Rabí a nakonec se usadil na vrchu Březník u Dobré Vody, kde v poustevně Březnice 9. října 1045 zemřel.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Plzeňský kraj, Richard Vondrášek, Jana Baumruková Pátková, Marco Felgenhauer

Štítky Vintířova stezka, Vintíř, Šumava, Bavorsko, turistika, sv. Vintíř, odhalení sochy, Vintířov, Santiago, Vladimíra Tesařová, Česko, Santiago de Compostela, svatojakubská cesta, Mořice, Plzeňský kraj, klášter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na šumavské Vintířově stezce odhalili sochu sv. Vintíře, jde o obdobu slavné poutní cesty do španělského Santiaga  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.