Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V plzeňské Měšťanské besedě se po rekonstrukci otevřela kavárna

V památkově chráněné Měšťanské besedě v Plzni se dnes po čtyřměsíční rekonstrukci opět otevřela secesní kavárna. Změnil se interiér, kavárna díky instalovanému novému vybavení teď nabízí i širší sortiment jídla a nápojů. Rekonstrukce celé novorenesanční, městem vlastněné stavby besedy se uskutečnila zhruba před 20 lety. Provoz kavárny už potřeboval změny, řekl dnes jednatel městské společnosti Měšťanská beseda Ivan Jáchim.

Úpravy a vybavení stály téměř 5,7 milionu korun. Hradilo je město a jím zřizovaný provozovatel kulturního objektu. Kavárnu provozuje soukromý provozovatel.

Měšťanská besedy byla dokončena v roce 1901. "Je to jeden z nejhezčích ne-li nejhezčí dům ve městě a kavárna je jeho výkladní skříň. My jsme chtěli nejenom oživit to hezké stávající, ale chtěli jsme především změnit interiér tak, aby byl modernější a aby vyhovoval potřebám, které lidí mají," řekl Jáchim. Do dosavadní kavárny mnoho lidí i kvůli omezené nabídce občerstvení nechodilo.

Ze secesní kavárny o ploše 169 metrů čtverečných teď zmizely dělící příčky a kulečníkové stoly, upravená je i zadní místnost. Kapacita se zvýšila ze zhruba 70 na 110 míst. Kavárna má novou podlahu, restaurátoři vyčistili bohatě zdobené zlacené stěny a stropy. "Nábytek jsme s architekty vybírali tak, aby zapadal do secesního stylu," popsal Jáchim.

"Každé takové město, jako je Plzeň, takovou krásnou kavárnu má mít. Plzeň prošla obrovským rozmachem právě v druhé polovině 19. století a na začátku 20. století, ke kterému v českém prostředí patří ty krásné a svým způsobem honosné, ale současně měšťanstvu přístupné kavárny," řekl primátor Martin Baxa (ODS). Chtěl by, aby historická kavárna s moderními službami byla přístupná všem vrstvám obyvatelstva, jako tomu bylo u podobných ikonických kaváren na začátku 20. století. Zároveň by si přál, aby návštěva kavárny byla pro Plzeňany, turisty i návštěvníky kulturních akcí pořádaných přímo v Měšťanské besedě svátečním zážitkem.

Café Beseda nově připravuje snídaňové a polední menu a výběrovou kávu. K obědu bude k dispozici polévka a dvě hlavní jídla. Ve stálé nabídce je několik teplých specialit, saláty, menší občerstvení a dezerty. Milovníci kávy mohou vybírat z několika druhů i z různých způsobů její přípravy.

Autoři | Foto informuji.cz

Štítky ČR, správa, památky, restaurace, Plzeň, kavárna, Měšťanská beseda, Martin Baxa, ODS, rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V plzeňské Měšťanské besedě se po rekonstrukci otevřela kavárna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.