Počasí dnes9 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nejvíce uprchlíků z Ukrajiny v rámci celé ČR pracuje v Plzeňském kraji, zaměstnáno je zde 7720 osob

Z celkového počtu 25 926 ukrajinských uprchlíků, kteří se registrovali v Plzeňském kraji je už zaměstnáno téměř osm tisíc příchozích. Od počátku krize na Ukrajině patří Plzeňský kraj mezi tři nejvíce zasažené kraje napříč Českou republikou v počtu přijatých uprchlíků. Aktuálně je zde registrováno 25 926 ukrajinských uprchlíků.

I přes vysoké počty příchozích uprchlíků je v současné době Plzeňský kraj nejlepší v jejich zaměstnávání. V celé České republice je zaměstnáno téměř 51 tisíc uprchlíků, Plzeňský kraj má podle informací evidence Úřadu práce Plzeň přesně celkem 7720 uprchlíků z Ukrajiny, kteří si už našli na území regionu práci.

„Jsme dlouhodobě krajem s vysokým počtem uprchlíků, přesto si s tím umíme poradit. Už v době covidové krize se nám osvědčila komunikace se zaměstnavateli, využili jsme proto tuto cestu i nyní. Díky skvělé spolupráci úřadu práce i všech dalších složek podílejících se na řešení uprchlické krize, se nám podařilo pozitivně motivovat a následně zaměstnat téměř osm tisíc uprchlíků. Považujeme to za velmi dobrý výsledek s ohledem na vysoký počet registrovaných v našem kraji. Poděkování patří především kolegům z úřadu práce, kteří denně s těmito lidmi pracují,“ řekl novinářům hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták (Piráti).

„Přes Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) prošlo do neděle 23 682 osob z Ukrajiny. Celkem bylo přes KACPU ubytováno 2 295 uprchlíků. Z příchozích uprchlíků je v kraji 7 285 dětí ve věku 3 – 18 let, z toho jich 2 014 navštěvuje adaptační skupiny, školy a školky,“ doplnila hejtmana mluvčí kraje Eva Mertlová.

Desítky ukrajinských Romů z Prahy už pomohl ubytovat Plzeňský kraj ve Strašicích a v Pekle

Několik desítek romských uprchlíků z Ukrajiny našlo dočasné útočiště také v Plzeňském kraji. Jedna skupina, kterou tvoří ženy a děti, žije už asi 14 dní ve Strašicích na Rokycansku. Další romští utečenci jsou ubytováni v plzeňském Pekle.

Podle informací úřadu práce nejčastěji nastupují uprchlíci z Ukrajiny jako dělníci na montáži výrobků a zařízení, pomocní pracovníci v těžbě a stavebnictví, ve výrobě, dopravě i jako uklízeči. Zpravidla se jedná o dlouhodobě neobsazená pracovní místa.

Občané Ukrajiny prchající před válkou, kteří mají pobytové vízum za účelem dočasné ochrany, nepotřebují aktuálně povolení k zaměstnání ani zaměstnanecké karty. Nemusí se spoléhat na zprostředkovatele. Mohou si najít sami zaměstnání u každé firmy, která hledá pracovníky. Jednou z nejčastějších překážek pro výkon především kvalifikovaných profesí je jazyková bariéra.

Ohodnoť článek

Foto HZS KVK

Štítky práce, uprchlíci z Ukrajiny, ukrajinští uprchlíci, Plzeňský kraj, KACPU, Rudolf Špoták, uprchlík, Ukrajina, Česko, krize, Úřad práce České republiky, Plzeň, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejvíce uprchlíků z Ukrajiny v rámci celé ČR pracuje v Plzeňském kraji, zaměstnáno je zde 7720 osob  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.