Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Desítky ukrajinských Romů z Prahy už pomohl ubytovat Plzeňský kraj ve Strašicích a v Pekle

Několik desítek romských uprchlíků z Ukrajiny našlo dočasné útočiště také v Plzeňském kraji. Jedna skupina, kterou tvoří ženy a děti, žije už asi 14 dní ve Strašicích na Rokycansku. Další romští utečenci jsou ubytováni v plzeňském Pekle.

„V našem kraji máme uprchlíky z Ukrajiny romské národnosti v jednotkách osob. Jsou to většinou rodiny s dětmi, které jsou ubytovány v plzeňském Pekle. Spolupráce s nimi se nám daří i přesto, že jsou někdy jejich požadavky specifické. V rámci našich možností to ale vždy lze vykomunikovat. Dokonce pro případ, kdy by došlo k nárůstu počtu těchto osob, nebo by došlo k nějakému přerozdělování, máme již připraveno ubytování v Nových Domcích u Rozvadova,“ uvedl hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták (Piráti).

„Ve Strašicích na Rokycansku je aktuálně ubytováno 31 ukrajinských romských žen s dětmi. Jsou tam už zhruba dva týdny. Nejsou s nimi žádné problémy a jsou tam spokojeni,“ doplnila mluvčí Plzeňského kraje Eva Mertlová.

Už minulý týden uvedl hejtman Špoták, že se Plzeňský kraj Praze snaží pomoci tím, že od ní převzal několik desítek ukrajinských romských uprchlíků, s jejichž vyššími počty se metropole nyní potýká. Podle plzeňského hejtmana násilné přerozdělování běženců k ničemu nepovede, protože pokud chtějí někde být, tak se tam budou vracet. „Vláda by měla pomoci, ale přerozdělování do krajů není podle mě šťastným řešením," uvedl Špoták. Žádný funkční systém přerozdělování ho ale nenapadá.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šťastný

Štítky romští uprchlíci, Ukrajina, ubytování uprchlíků, Plzeňský kraj, peklo, Strašice, Praha, uprchlík, okres Rokycany, Rudolf Špoták, Česká pirátská strana, Rozvadov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Desítky ukrajinských Romů z Prahy už pomohl ubytovat Plzeňský kraj ve Strašicích a v Pekle  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.