Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Generálním vikářem Diecéze plzeňské se stane Petr Hruška, syn zakladatele slavné Meditační zahrady

Novým generálním vikářem Diecéze plzeňské se stane od 1. června Petr Hruška, který až doposud působil jako farář v Chebu. Jde o syna bývalého politického vězně Luboše Hrušky, zakladatele proslulé plzeňské Meditační zahrady. Začátkem května požádal o uvolnění z postu generálního vikáře kněz Jakub Holík. Důvodem k tomu kroku je navázání partnerského vztahu.

Biskup Tomáš Holub jmenuje k 1. červnu 2022 generálním vikářem Diecéze plzeňské P. Petra Hrušku, dosavadního faráře v Chebu a okrskového vikáře Chebského vikariátu. Během letních měsíců dojde k předání úřadu od současného výkonného ředitele kurie Jakuba Holíka. Další s tím spojené personální změny budou zveřejněny po dalším rozhodnutí.

„Od biskupa Tomáše Holuba jsem dostal týden na rozmyšlenou, Tomášovu prosbu nešlo odmítnout. Ale ve své nezkušenosti v mnoha oblastech spojených s touto rolí prosím všechny o podporu a trpělivost na společné cestě,“ komentoval příchod do Plzně farář Petr Hruška.

„Generální vikář je mým nejbližším spolupracovníkem. Je nezbytné, aby to byl člověk organizačně schopný a odolný vůči zátěži, která s touto funkcí souvisí. P. Petr Hruška obě tato kritéria splňuje a k tomu přidává téměř třicetiletou pastorační zkušenost z diecéze a osobní poctivost. Jsem velice rád, že mou nabídku funkce generálního vikáře přijal a těším se na spolupráci,“ uvedl biskup Tomáš Holub.

O propuštění z kněžské služby požádal generální vikář Diecéze plzeňské, navázal prý partnerský vztah

O uvolnění ze služby generálního vikáře Diecéze plzeňské a o propuštění z kněžské služby požádal kněz Jakub Holík. Důvodem k tomu kroku je navázání partnerského vztahu. Informuje o tom na svém webu Diecéze plzeňská.

Budoucí generální vikář Petr Hruška pochází z rodiny Luboše a Ludmily Hruškových. Ve svém dospívání spolu s bratrem Michalem a sestrou Janou zblízka přihlížel vzniku plzeňské Meditační zahrady, kterou založil jeho otec, politický vězeň komunistického režimu. Po vystřídání několika zaměstnání, kdy působil jako technik Českých drah, topič v mateřské školce, sanitář ve fakultní nemocnici nastoupil v roce 1988 nejprve do litoměřického, později pak do pražského semináře.

V letech 2001 – 2004 Petr Hruška postgraduálně studoval pastorační vedení a spiritualitu v irském Dublinu. Dnes již 18. rokem působí v Římskokatolické farnosti Cheb. Nejraději relaxuje při pobíhání po lese, jízdě na kole, chození po horách a lovení kešek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Biskupství Plzeňské

Štítky generální vikář, Petr Hruška, meditační zahrada, Diecéze plzeňská, Tomáš Holub, Jakub Holík, Cheb, Luboš Hruška, České dráhy, Plzeň, Dublin

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Generálním vikářem Diecéze plzeňské se stane Petr Hruška, syn zakladatele slavné Meditační zahrady  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.