Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Díky ústupu pandemie přenocovalo letos v zimě v Plzeňském kraji desetkrát více turistů než loni

Turistický ruch se opět nastartoval, za první čtvrtletí letošního roku přenocovalo v Plzeňském kraji 122 314 turistů. To je meziročně díky ústupu koronavirové pandemie téměř desetkrát víc. Zahraničních návštěvníků přijelo 34 911, což je proti loňským prvním třem měsícům více než devatenáctkrát víc. Domácí turisté tvořili 71 procent návštěvníků kraje, tedy 87 403, jejich počet se meziročně zvýšil více než osmkrát, informoval o tom Český statistický úřad.

V roce 2019, tedy v posledním běžném roce před pandemií, přenocovalo v plzeňském regionu za první tři měsíce 147 793 turistů. O rok později, kdy se nemoc covid-19 začala koncem prvního čtvrtletí teprve projevovat, jich bylo 121 888.

V počtu hostů skončil plzeňský region mezi 14 kraji ČR desátý. Nárůst počtu turistů zaznamenaly všechny kraje, nejmenší v procentech měl Ústecký kraj (téměř sedminásobek), největší naopak Liberecký kraj, a to 32násobek. V počtu hostů byla nejsilnější Praha, naopak nejslabší Pardubický kraj.

Hosté strávili letos od ledna do konce března v hotelech, penzionech a kempech v Plzeňském kraji 315 839 nocí, z toho téměř 73 procent, tedy 229 933 nocí, připadlo na české turisty. Počet přenocování všech návštěvníků se meziročně zvýšil více než desetkrát, u cizinců dokonce téměř čtrnáctkrát. Průměrná délka přenocování činila 2,6 noci a byla o desetinu vyšší než loni.

Nejvíce cizinců, 17 264, evidovala ubytovací zařízení Plzeňského kraje z Německa, jichž přijelo za první tři měsíce meziročně čtyřicetkrát víc. Druzí byli Slováci (2067), jejichž počet se meziročně zvýšil šestkrát. Třetí byli Italové, jichž za první čtvrtletí dorazilo do regionu 1564. Následovali Francouzi se 1474 hosty a Britové s 1335 hosty.

Z loňského třetího na šesté místo se propadli v počtu hostů Poláci, jichž nahlásili ubytovatelé 1305 a jejichž počet byl meziročně sedmkrát vyšší. Nejvyšší meziroční nárůst, 62násobný, evidovali statistici u Nizozemců, kterých přijelo do regionu za první letošní čtvrtletí 1047. Nizozemci byli po roce 1990 častými návštěvníky regionu, v oblibě měli zhruba 20 let zejména kempy i lyžování. V minulém desetiletí ale přestávali jezdit.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto visitplzen.eu

Štítky turistický ruch, zimní sezona, pandemie, zahraniční turisté, Plzeňský kraj, Český statistický úřad, Česko, Německo, Praha, Ústecký kraj, Liberecký kraj, Pardubický kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Díky ústupu pandemie přenocovalo letos v zimě v Plzeňském kraji desetkrát více turistů než loni  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.