Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

První obětí železné opony se stal už v březnu 1948 válečný hrdina. Zahynul poblíž hranice i se svojí přítelkyní

Úplně prvními oběťmi "železné opony" se na Šumavě stali krátce po komunistickém převratu, už v březnu 1948, veterán od Tobruku a člen jednotek RAF František Zábřeský se svou přítelkyní Bohumilou Příhodovou. Zahynuli nedaleko od Železné Rudy poblíž bývalého zámečku Debrník za ne úplně jasných okolností na následky střelných zranění při ilegálním přechodu hranice do Bavorska. Jejich památku teď uctila Železná Ruda novou náhrobní deskou na místním hřbitově. O tragédii se desítky let nic nevědělo.

Komunisté po únorovém převratu v roce 1948 okamžitě zrušili platnost cestovních pasů a vycestovat do zahraničí bylo možné jen na základě zvláštního povolení. Proto muselo mnoho lidí prchat tajně přes zelenou hranici. Často se z nich stávali štvanci. Do sousedního Německa se rozhodl uprchnout František Zábřeský, který pracoval v Nýrsku jako národní správce. Za války bojoval u Tobruku, kde byl zraněn. Později se dostal do Velké Británie, kde sloužil u RAF jako pozemní personál v 311. československé bombardovací peruti. Po válce se vrátil do rodné vlasti, kde byl třikrát vyznamenán, mimo jiné za chrabrost. Nástupem komunistů se válečný hrdina cítil bezprostředně ohrožen. Do americké okupační zóny utíkal společně se svojí sekretářkou a přítelkyní Bohumilou Příhodovou.

Tragédie na zelené hranici se stala 30. března 1948 nedaleko od Debrníku u Železné Rudy krátce po poledni. Žádné cizí osoby už tehdy nesměly vstupovat do celního a pohraničního pásma. Pro obyvatele v této oblasti platil zákaz vycházení od 20. hodiny večerní do páté hodiny ranní. „Dvojice uprchlíků narazila na dvoučlennou hlídku SNB. Zábřeský s Příhodovou se pokusili uprchnout do lesa, kde se ukryli. Hlídka jim ale nadběhla ve směru od Německa,“ popsal incident plzeňský publicista, badatel a autor řady knih, Zdeněk Roučka. Potom prý hlídka uslyšela z lesa výstřely. Na místě našli mrtvého muže (26) a umírající mladou ženu (28). Podle verze hlídky SNB se obklíčená dvojice uprchlíků dostala kilometr od hranice do bezvýchodné situace. Zábřeský údajně svojí pistolí zastřelil nejdříve Příhodou a potom spáchal sebevraždu. A s touto vyšetřovací verzí byl následně případ odložen.

Na tělech obětí byly další zásahy po střelách

Neexistují ale žádné záznamy o tom, že by se u mrtvých těl našla střelná zbraň, kterou měl Zábřeský použít proti své přítelkyni i proti sobě. Nedochovaly se ani pitevní protokoly obětí. Svědci události uvedli, že slyšeli od Debrníku střelbu, večer pak z lesa vynesli příslušníci SNB dvě mrtvá těla. Muže v uniformě a mladou hezkou dívku. Vedle průstřelů hlavy měla mít těla i další zásahy po střelách. Nenašly se prý ani žádné cenné předměty, které měly mít oběti u sebe. Lze pochybovat o tom, že by dvojice utíkala za hranice bez nějakých cenností a peněz. Dodnes bohužel zůstává tajemstvím, jak přesně zahynul v lese u Debrníku válečný hrdina se svojí přítelkyní.

„Na železnorudském hřbitově byl až po mnoha letech náhodně objeven poničený malý náhrobek se jménem Bohumily Příhodové a datem jejího úmrtí. O osobě Františka Zábřeského se celou dobu nic nevědělo. Museli jsme čekat dlouhých 50 let, až se otevřely archivy a zjistilo se, co se tady tehdy stalo. „Byla to obrovská tragédie. Podle svědectví dnes už nežijícího pana Peška, byly tehdy obě osoby v márnici hřbitova doslova prostřílené. Zatímco nenápadná deska Bohumily Příhodové na hřbitově byla, Zábřeský je podle všeho pod zemí zcela anonymně,“ dodal Zdeněk Roučka. Toho o neznámém hrobě informoval jeho kamarád, železnorudský rodák a patriot Václav Nový.

Právě díky iniciativě Zdeňka Roučky, Václava Nového a následně i vedení města Železná Ruda se teď podařilo odhalit novou náhrobní desku připomínající dvě první oběti Železné opony. „Je nám velkou ctí, že jsme mohli pomoci s realizací tohoto důstojného pietního místa. Děkujeme všem, kteří se na této důležité události podíleli. Věřím, že na pietní místo občas lidé položí květinu,“ uvedl železnorudský starosta Filip Smola. 
 

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Filip Smola + Archiv Zdeňka Roučky | Zdroj www.ustrcr.cz

Štítky pietní akt, Železná opona, oběti železné opony, válečný hrdina, střelba, Zábřeský, Železná Ruda, hřbitov, Plesná, Únor 1948, Royal Air Force, Tobruk, Bavorsko, les, Šumava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První obětí železné opony se stal už v březnu 1948 válečný hrdina. Zahynul poblíž hranice i se svojí přítelkyní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.