Počasí dnes19 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Velhartice zastavily úbytek obyvatel, připravily obytnou zónu

Pošumavské Velhartice zastavily po 20 letech úbytek obyvatel. Obec připravila za miliony korun velkou obytnou zónu, kterou už rozprodala a na všech parcelách se staví. V obci, která má nyní zhruba 840 obyvatel, letos přibylo osm lidí. Novinářům to řekl starosta Václav Jarošík (Společně pro Velharticko).

"Jedenáct zasíťovaných pozemků pro rodinné domy jsme prodali za nízkou motivační cenu 280 Kč/m2. Koupily je mladé rodiny," řekl. Třetina domů už stojí. Všichni kupci musí být ve Velharticích trvale hlášeni a musí dům zkolaudovat do doby dané smlouvou.

Obec, která plochu díky nákupu částí od soukromníků scelila a zaplatila sítě, by chtěla připravovat další parcely pro bydlení, ale nemůže. "Ještě by se tam mohlo budovat, ale soukromníci nechtějí prodávat, což nás mrzí," řekl Jarošík. Na druhou stranu k hradu se nesmí rozvíjet, protože je tam rozsáhlá památková zóna. "Rozvoj je možný jen jedním směrem, který je teď vyčerpaný, takže nevíme, kam ho dále směrovat," uvedl starosta.

Ve Velharticích je škola od 4. do 9. třídy, školka, obchod, pošta a zdravotní středisko v obecních budovách. Na provoz školy dává obec, jejíž letošní příjmy převyšují 19 milionů korun, 1,6 milionu Kč, další statisíce jdou na opravy a provoz tělocvičen a hřišť. "Udržet školu je prioritou," řekl Jarošík. Pokud by ve Velharticích škola nebyla, byl by odliv obyvatel daleko větší. Obec koupila školní autobus, který sváží děti až ze vzdálenosti 15 kilometrů. Část nákladů na nákup i provoz hradí sousední Hlavňovice, díky čemuž se udržely školy i školky v obou místech.

Starosta si posteskl nad tím, že řada lidí, kteří v obci fakticky trvale žijí, si Velhartice nenahlásí jako trvalé bydliště. "Mrzí nás to, protože nemáme jiné příjmy než z obyvatel, větší podniky, z nichž by nám šly peníze, tady nemáme," uvedl.

Do některých míst obce s deseti osadami nezajíždějí linkové autobusy. "Obslužnost není taková, jaká by měla být, a od nového jízdního řádu se má ještě zhoršit," řekl starosta. Třeba do osady Chotěšov se 70 obyvateli má jezdit za celý den pouze jeden autobus a odpoledne jen na zavolání. Vlak staví sedm kilometrů od Velhartic v Nemilkově.

Autoři | Foto sumavanet.cz

Štítky ČR, byty, demografie, správa, obce, Plzeňský, Velhartice, pozemek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velhartice zastavily úbytek obyvatel, připravily obytnou zónu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.