Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

O Pilsen Steel má zájem několik kupců z Česka i ze zahraničí

O plzeňské hutě a kovárny Pilsen Steel, které jsou od června v konkurzu a od ledna nevyrábí, má zájem několik kupců z ČR i ze zahraničí. Někteří z nich chtějí celý podnik, řekla předsedkyně podnikových odborů Ivanka Smolková po dnešním jednání věřitelského výboru, jehož výsledky hodnotí pozitivně.

"V minulých dnech se konaly prohlídky a ještě budou. Uzavřeno by to mělo být úplně, tedy jasno, kdo skutečně má zájem, 21. listopadu," uvedla. O pět dnů později by se mělo konat další jednání věřitelského výboru, který už by měl nabídky vyhodnocovat.

"Propouštění zatím vůbec není na programu dne," uvedla Smolková. Zaměstnanci už dostali část dlužné srpnové výplaty a insolvenční správce podle ní teď dělá všechno pro to, aby k nim doputoval zbytek. "Prodává se zbytný majetek a správce požádal soud o povolení prodeje zbylých emisních povolenek," uvedla. Z povolenek už vyplatil zaměstnance v předchozích třech měsících. Podle Smolkové zatím zaměstnanci hromadně firmu neopouštějí a stále je ve stavu 544 lidí. Vidí šanci, že by mohla začít vyrábět na začátku příštího roku.

Pilsen Steel, jejíž stoprocentní obchodní podíl vlastní ruský podnikatel Igor Šamis, loni přestala financovat ruská banka VEB Kapital. Insolvenční správce, který je v podniku více než půl roku, 19. června přezkoumal pohledávky za téměř 9,4 miliardy korun, z nichž většinu ale popřel. Nejvíce, přes pět miliard korun, uplatňují tři banky se sídlem v Rusku a proti popření se brání žalobami.

Na 27. listopadu svolal krajský soud zvláštní jednání o dosud nepřezkoumaných přihlášených pohledávkách.

Autoři | Foto Pilsen Steel

Štítky ČR, hutě, soud, firmy, Pilsen Steel, Česko, VEBA, textilní závody a.s., Rusko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O Pilsen Steel má zájem několik kupců z Česka i ze zahraničí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.