Podle pivovarů opět stoupá zájem o velikonoční piva, často zelené barvy. V nápoji, který se v Česku začal šířit před 15 lety díky irskému svátku svatého Patrika, čekají kromě netradiční barvy i chutě bylinek. K unikátním zeleným pivům se letos opět vrací desítky pivovarů. Restaurace na ně lákají také spolu s netradičními irskými jídly.
Po dvouletém covidovém půstu opět výrazně roste zájem o pivní speciály, potvrzuje to Petr Míč z marketingu plzeňského minipivovaru Purkmistr. Zájemci tam mohou ochutnat zelené pivo s příchutí tří irských bylinek, a to mařinky, meduňky a máty. „Už ho nabízíme 14 let a během pár dnů je vypito. Letos jsme ho vyrobili výrazně víc, a lidé si ho tak mohou odnést i v lahvích i nechat stočit do malých KEG sudů," uvedl Míč.
Výhradně z českých surovin připravil minipivovar také světlý čtrnáctistupňový speciál ISTR a nabízí také polotmavý patnáctistupňový Weizenbock. „Už od středověku se v období půstu pila silnější piva dodávající energii," vysvětluje Petr Míč. Receptury jsou podle vrchní sládkové Evy Strakové vlastní, výhradně z českých surovin a odlišné od jiných pivovarů.
Zelené pivo mohou Plzeňané ochutnat také v plzeňském klubu Zach's Pub v centru města a v nabídce ho má také pivovar Belveder v Železné Rudě. Podle plzeňského pivovarského odborníka Josefa Krýsla, který za 14 let postavil v ČR i cizině 70 minipivovarů a provozuje pivovar Beer Factory, berou minipivovary zelená piva jako tahák k tomu, aby si konzumenti nakoupili a ochutnali další druhy. „Stal se z toho zvyk, že je třeba to dodržovat. Já ho nedělám, protože mi kapacita nestačí a nemohu si dovolit prodávat zelené pivo bůhvíjak dlouho," podotkl.
„Vaříme to, co mají lidi rádi. Ptali se na něj už minulý týden," prozradila sládková Purkmistru Eva Straková. Podle ní se musí velikonoční piva nechat déle zrát, minimálně šest týdnů, a dává se do nich víc druhů sladu i chmele. „Kvůli tomu, aby vynikla chuť i plnost," uvedl a doplnila, že zelené pivo je velkým lákadlem. „Dřív se ho báli a teď po něm lidi blázní. Nebojí se experimentovat," říká.
Prazdroj uvařil společně s Břevnovským klášterním pivovarem velikonoční speciál Popeleční Benedict. který připomíná začátek postního období před Velikonočními svátky. „V dávné minulosti vařili mniši v klášterech v předvelikonočním období silná piva, která byla součástí jejich postního jídelníčku. Pivo bylo spolu s chlebem také zásadním zdrojem živin a kalorií během čtyřicetidenního půstu, a proto se o něm někdy říkalo, že se jí, nikoli pije," vysvětluje mluvčí Prazdroje Zdeněk Kovář. Polotmavá třináctka se čtyřmi druhy sladu včetně nakuřovaného se prodává od dubna v 1000 restaurací v ČR.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.