Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Sedmiletý Martínek dosud nemluví a je na plenách. Rodiče se přesto nevzdávají a snaží se zajistit mu léčbu

, aktualizováno 8. dubna 2022, 8:58

Když byly Martinovi tři roky, lékaři u něj diagnostikovali dětský autismus. Ten je u dnes sedmiletého chlapce doprovázen středně těžkým mentálním postižením, zatím ani nemluví a je na plechách. S tím souvisejí další komplikace, které ovlivňují život celé rodiny ze Stříbra na Tachovsku. Proto se rozhodli našetřit na speciální léčbu, genovou terapii, jež se provádí v Německu.

Martínek je hyperaktivní, chvíli neposedí, nemluví, snaží se dorozumět vydáváním nerozlišitelných zvuků. Jeho rozumové schopnosti odpovídají zhruba dvouapůlletému dítěti. Potřebuje intenzivní péči, dosud má celodenně pleny. „Je velice obtížné přemluvit jej k dodržování hygieny, kterou není schopen vykonávat sám. Co se stravy týče, moc toho nesní, má svá vybraná jídla, která většinou spořádá rukama,“ popisuje jeho maminka Pavla některá úskalí, s nimiž se potýkají.

Problémy dělají chlapci i další zdánlivě obyčejné situace. „Když je potřeba podat Martínkovi nějaký lék, je to vždycky boj, v klidu to prostě nejde. Další problémy přicházejí, když se se synem potřebujeme někam dopravit jinak než autem. Do jiného dopravního prostředku zkrátka a dobře prostě nevleze,“ dodává.

Kromě Martínka mají rodiče Pavla a Jan ještě pětiletou Viktorku, která navštěvuje mateřskou školu. Situace je náročná nejen pro rodiče, ale také pro ni. I z tohoto důvodu se snaží najít způsob, jak Martínkovi pomoci a náročnou péči ulehčit, aby byl dopad na rodinu menší. „Jednou z takových možností by bylo podstoupení speciální léčby kmenovými buňkami z pupečníkové krve, která se provádí v Německu. Zkusili jsme o ni požádat, nyní šetříme každou korunu a čekáme, zda nám přiřadí nějaký konkrétní termín k jejímu podstoupení. Ten bychom měli znát teď během ledna.“

Vzhledem k náročnosti péče se rodina rozhodla požádat o podporu Dobré anděly, kteří jí pomáhají od jara minulého roku. „Příspěvky využíváme na různé logopedické a hygienické pomůcky, na pleny. Pokud syn podstoupí léčbu kmenovými buňkami, bude potřebovat ještě další terapie, takže každou možnou korunu odkládáme stranou, abychom na to vše našetřili. Upřímně všem Dobrým andělům děkujeme. Velmi si vážíme jejich dobrých srdíček,“ vzkazuje dojatě maminka.

Dobří andělé pomáhají rodinám, v nichž se vyskytne závažné onemocnění, pravidelnými finančními měsíčními příspěvky. Z této pomoci mohou rodiny hradit běžné potřeby spojené s léčbou, ale i náklady na chod domácnosti. To jim dává jistotu a klid, který bezesporu k léčbě potřebují. Pokud se chcete stát Dobrým andělem i vy, je to jednoduché. Stačí se zaregistrovat na webu dobryandel.cz, zvolit libovolnou výši příspěvku a zadat trvalý příkaz. I malý dar může hodně pomoci.

Nadace Dobrý anděl varuje před podvodnými telefonáty

V posledních dnech zaznamenala nadace Dobrý anděl sérii podvodných telefonních hovorů, při nichž se volající představil jménem této organizace a žádal naléhavě o úhradu mimořádného příspěvku pro nemocné dítě. Dobrý anděl se od této aktivity striktně distancuje. Telefonicky potencionální dárce nikdy neoslovuje.

„Jedná se o zneužití našeho jména, naše nadace s těmito telefonáty nemá nic společného. Dary od dárců, Dobrých andělů, přijímáme výhradně bezhotovostně na náš sbírkový účet. Finanční příspěvky jsou poté pravidelně každý měsíc do posledního haléře rozděleny rovným dílem potřebným rodinám,“ uvádí ředitelka nadace Šárka Procházková. Dobří andělé pomáhají rodinám s dětmi, v nichž se dítě či rodič potýká se závažným onemocněním, jež rodinu přivedlo do tíživé životní situace. „Každý Dobrý anděl si ve svém Andělském účtu může přečíst příběhy konkrétních rodin, kterým pomohl,“ vysvětluje Procházková a dodává: „Velmi prosíme o obezřetnost! Platí, že telefonicky potencionální dárce nikdy neoslovujeme. Nadace již nyní chystá ve věci podvodných telefonátů patřičné právní kroky.“

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dobrý anděl

Štítky Dobrý anděl, dětský autismus, mentální postižení, nevyléčitelná nemoc, onemocnění, pomoc, léčba, kmenové buňky, rodina, Německo, okres Tachov, Stříbro, nadace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sedmiletý Martínek dosud nemluví a je na plenách. Rodiče se přesto nevzdávají a snaží se zajistit mu léčbu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.